Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 30. október 2024Meniny má Šimon a Simona
< sekcia Ekonomika

Potravinári vítajú iniciatívu pri povinných školeniach o odbornosti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa v súčasnosti platných pravidiel zamestnanci, ktorí chcú pracovať v gastronómii, no nemajú príslušné vzdelanie, musia absolvovať povinný kurz a získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Zrušenie plošnej povinnosti získať potvrdenie o odbornej spôsobilosti na prácu v gastronómii by uvítala aj Potravinárska komora Slovenska (PKS). Vo štvrtok o tom informovala riaditeľka PKS Jana Venhartová. Návrh v stredu (31. 7.) predstavilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR s tým, že zodpovednosť zaškolenia personálu o hygienickom minime by sa tak preniesla na prevádzkovateľov.

"Potravinárska komora Slovenska víta iniciatívu ministerstva na zníženie administratívnej záťaže. Táto zmena pozitívne ovplyvní aj potravinárske odvetvie, ktoré čelí nedostatku pracovnej sily a kde povinné školenia predstavujú zbytočnú administratívnu aj finančnú záťaž. Podporujeme návrh, aby mal odbornú spôsobilosť vedúci zamestnanec danej prevádzky, ktorý by následne zaškolil ostatných zamestnancov," uviedla Venhartová.

Naopak, hygienici z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR si myslia, že treba podporovať dostatočné množstvo pracovníkov v gastrosektore, no zároveň v ňom treba udržať aj hygienický štandard. "Sme presvedčení, že spoločným cieľom je podporovať dostatočné množstvo pracovníkov pre sektor gastroslužieb a zároveň v ňom udržať aj hygienický štandard, ktorý aktuálne máme veľmi dobre nastavený. Ak by sa podmienky uvoľnili, nemôžeme vylúčiť nárast alimentárnych nákaz," uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Hygienici doplnili, že ak je prekážkou jazyková bariéra, tak súčasné možnosti absolvovať skúšku odbornej spôsobilosti v maďarčine a ukrajinčine vedia rozšíriť napríklad aj o angličtinu. "Pre uľahčenie a zrýchlenie tohto procesu môžeme záujemcom sprístupniť aj študijné materiály v týchto jazykoch. Sme pripravení uľahčovať dostupnosť skúšok odbornej spôsobilosti aj pre cudzincov," doplnila Červeňová.

Podľa v súčasnosti platných pravidiel zamestnanci, ktorí chcú pracovať v gastronómii, no nemajú príslušné vzdelanie, musia absolvovať povinný kurz a získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Tento proces je však podľa MCRaŠ časovo aj vedomostne náročný a nezohľadňuje pozíciu, o ktorú má uchádzač záujem.

Rezort preto plánuje navrhnúť, aby sa plošná povinnosť získať tieto osvedčenia zrušila. Povinnosť by ostala pre fyzické osoby - podnikateľov, ktorí pracujú samostatne. V prípade zamestnávateľa, ktorý ma zamestnancov, bude musieť mať osvedčenie aspoň jeden vedúci zamestnanec, ktorý bude môcť zaškoliť nových pracovníkov.

Cieľom navrhovanej legislatívnej zmeny je zjednodušenie a zvýšenie atraktivity prijímania zamestnancov v gastroslužbách. Súčasná povinnosť získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti pre všetkých zamestnancov bez ohľadu na pozíciu podľa ministerstva zaťažuje nielen samotných pracovníkov, ale aj zamestnávateľov. Na osvedčenie sa podľa rezortu totiž neraz čaká aj štvrťroka.