Preštudovať etiketu sa oplatí aj pri nákupe cukru.
Autor TASR
Bratislava 13. júla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) vyzýva spotrebiteľov na dôkladnejšie sledovanie pôvodu potravín. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v súvislosti s medializovaným škandálom v Poľsku s technickým cukrom.
V niektorých poľských obchodoch ho podľa nej totiž zámerne predávali spotrebiteľom. Po skonzumovaní takéhoto cukru skončilo niekoľko ľudí s otravou v nemocnici. Technický cukor je nevhodný na konzumáciu, keďže môže obsahovať rôzne toxické látky. Využíva sa vo farmaceutickom priemysle ako substrát na rast podhubia. "Najnovší potravinový škandál tak opätovne potvrdzuje dôležitosť sledovania pôvodu potravín," podčiarkla.
"Dlhodobo upozorňujeme spotrebiteľov, aby v obchodoch pri nákupoch viac dbali na údaje na etiketách a dôkladnejšie sledovali krajinu, v ktorej potravinu vyrobili. Momentálne to dvojnásobne platí aj pre cukor. Odporúčame preto kupovať cukor, ktorý bol vyrobený v dvoch slovenských cukrovaroch, a teda z cukrovej repy vypestovanej na Slovensku," uviedol člen predstavenstva SPPK Adrián Šedivý.
Holéciová dodala, že na Slovensku cukor vyrábajú posledné dva cukrovary, a to v Trenčianskej Teplej a v Seredi. Cukor vyťažia zo suroviny – cukrovej repy, ktorá sa pestuje na výmere asi 22.500 hektárov. Cukrovej repe po suchej jari výrazne pomohol daždivý máj. Teraz je podľa nej však opäť nevyhnutné, aby v najbližšom období prišli ďalšie zrážky, ktoré by podporili rast cukrovej repy a následnú produkciu slovenského cukru.
V niektorých poľských obchodoch ho podľa nej totiž zámerne predávali spotrebiteľom. Po skonzumovaní takéhoto cukru skončilo niekoľko ľudí s otravou v nemocnici. Technický cukor je nevhodný na konzumáciu, keďže môže obsahovať rôzne toxické látky. Využíva sa vo farmaceutickom priemysle ako substrát na rast podhubia. "Najnovší potravinový škandál tak opätovne potvrdzuje dôležitosť sledovania pôvodu potravín," podčiarkla.
"Dlhodobo upozorňujeme spotrebiteľov, aby v obchodoch pri nákupoch viac dbali na údaje na etiketách a dôkladnejšie sledovali krajinu, v ktorej potravinu vyrobili. Momentálne to dvojnásobne platí aj pre cukor. Odporúčame preto kupovať cukor, ktorý bol vyrobený v dvoch slovenských cukrovaroch, a teda z cukrovej repy vypestovanej na Slovensku," uviedol člen predstavenstva SPPK Adrián Šedivý.
Holéciová dodala, že na Slovensku cukor vyrábajú posledné dva cukrovary, a to v Trenčianskej Teplej a v Seredi. Cukor vyťažia zo suroviny – cukrovej repy, ktorá sa pestuje na výmere asi 22.500 hektárov. Cukrovej repe po suchej jari výrazne pomohol daždivý máj. Teraz je podľa nej však opäť nevyhnutné, aby v najbližšom období prišli ďalšie zrážky, ktoré by podporili rast cukrovej repy a následnú produkciu slovenského cukru.