Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Ekonomika

Potravinová bezpečnosť je podľa spracovateľov mäsa iba prázdnou frázou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Iba moderný a dobre fungujúci agropotravinársky sektor je a bude pre súčasné a všetky nasledujúce generácie zárukou dostatku dostupných potravín na potreby obyvateľstva.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Návrh plánu obnovy pre Slovensko nasvedčuje, že potravinová sebestačnosť Slovenska je pre vládu iba prázdnou frázou. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai v reakcii k dokumentu plánu obnovy, ktorý minulý týždeň predstavilo Ministerstvo financií SR.

"Slovenský zväz spracovateľov mäsa je sklamaný z postoja vlády SR, ktorá má jedinečnú príležitosť a aj dostatočné finančné prostriedky urobiť historicky najvýznamnejší krok v oblasti podpory agropotravinárskeho sektora. Nerozumie preto, prečo túto príležitosť vedome prehliada. V tomto kontexte Slovenský zväz spracovateľov mäsa vníma všetky vyjadrenia vlády o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti iba ako prázdnu frázu," povedala Forrai.

Pandémia nového koronavírusu podľa nej jasne poukázala na skutočnosť, že prázdne pulty obchodov sa môžu stať realitou nielen na Slovensku, ktoré patrí medzi krajiny s najvyššou mierou dovozu surovín, ale najmä potravín, a zároveň nízkou mierou sebestačnosti v ich produkcii.

Zdôraznila, že tento stav je výsledkom dlhodobého zanedbávania podpory odvetvia zo strany štátu, ktoré sa však v prípade potravinových kríz stáva kľúčovým na zabezpečenie dostupných potravín na potreby obyvateľstva. Zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska je podľa nej zároveň cieľom deklarovaným v prijatom programovom vyhlásení vlády SR.

Upozornila, že iba moderný a dobre fungujúci agropotravinársky sektor je a bude pre súčasné a všetky nasledujúce generácie zárukou dostatku dostupných potravín na potreby obyvateľstva. Podpora prepojenia prvovýroby a spracovateľského priemyslu, modernizácia technológií a inovácií či investície v oblasti energetického hospodárenia potravinárskeho odvetvia zároveň významne prispejú aj k "zelenšiemu" Slovensku, napríklad v podobe znižovania uhlíkovej stopy a emisií.

"Slovenský zväz spracovateľov mäsa apeluje na rezort financií, ako aj na vládu SR, aby opakovane prehodnotila svoje priority, medzi ktoré potravinová sebestačnosť a dostatok potravín bezpochyby patria," dodala Forrai.