Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu sa zmenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

O vyplatenie mzdy musí zamestnanec požiadať dodávateľa služby v lehote šiestich mesiacov odo dňa splatnosti mzdy.

Bratislava 2. júla (TASR) - Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

"Navrhovaná zmena spočíva v doplnení a prepracovaní ustanovení o povinnosti dodávateľa služby na území Slovenskej republiky vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, ak ten je priamym subdodávateľom dodávateľa služby, ako aj v spresnení podmienok, za ktorých takýto dodávateľ služby môže odoprieť vyplatenie mzdy," spresnil rezort práce.

O vyplatenie mzdy musí zamestnanec požiadať dodávateľa služby v lehote šiestich mesiacov odo dňa splatnosti mzdy. Zamestnanec má právo na vyplatenie mzdy od dodávateľa služby len v rozsahu minimálnej mzdy platnej v čase výkonu práce v rámci subdodávateľského vzťahu za každú hodinu výkonu práce.

Cieľom novely je podľa MPSVR vyhovieť odôvodnenému stanovisku Európskej komisie z 26. januára 2023, ktorá namieta nesúlad slovenských vnútroštátnych opatrení o presadzovaní smernice o vysielaní pracovníkov v rámci poskytovania služieb.

Zákonodarcovia schválili aj pozmeňujúci návrh opozičných poslancov za SaS Mariána Viskupiča a Alojza Hlinu. Absolventom základných škôl umožní brigádu počas letných prázdnin bez administratívnych prekážok.

Novela bude účinná od 1. augusta.