Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Požiadavky na udržiavanie poľnohospodárskej plochy sa upravia

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Foto: TASR - Ján Krošlák

Cieľom návrhu nariadenia vlády je podľa agrorezortu implementácia euronariadenia.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Požiadavky na udržiavanie poľnohospodárskej plochy, aktívneho poľnohospodára a kondicionality sa upravia. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády, z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet. Účinnosť nariadenia sa navrhuje na 1. septembra.

Cieľom návrhu nariadenia vlády je podľa agrorezortu implementácia euronariadenia, pokiaľ ide o normy dobrého poľnohospodárskeho a environmentálneho stavu, režimy v záujme klímy, životného prostredia a dobrých životných podmienok zvierat, zmeny strategických plánov Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP), preskúmanie strategických plánov CAP a výnimky z kontrol a zo sankcií.

"Predmetom návrhu nariadenia vlády je predovšetkým novelizácia ustanovení, ktoré upravujú požiadavky kondicionality a dobré poľnohospodárske a environmentálne podmienky zamerané na ochranu a kvalitu pôdy z dôvodu potreby zosúladenia vnútroštátnej legislatívy pre oblasť priamych platieb a neprojektových podpôr s príslušnou platnou európskou legislatívou. Precizujú sa aj príslušné ustanovenia s cieľom zabezpečiť ich jednoznačný výklad a zjednodušenie aplikačnej praxe," dodalo v dôvodovej správe MPRV.