Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Jahnátek má o príspevku od MBL rozhodnúť do 4. novembra

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Michal Svítok

Spoločnosť MBL má podľa skoršieho rozhodnutia vrátiť na účty Pôdohospodárskej platobnej agentúry poskytnutú agropodporu v celkovej výške viac ako pol miliardy eur.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) má v druhostupňovom správnom konaní o vrátení nenávratného finančného príspevku od spoločnosti MBL, s.r.o., Chorvátsky Grob rozhodnúť do 4. novembra. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Stanislav Grobár. Spoločnosť MBL má podľa skoršieho rozhodnutia vrátiť na účty PPA poskytnutú agropodporu v celkovej výške 571-tisíc eur.

"Trestné oznámenie sme nepodali, lebo lehota na ukončenie druhostupňového konania, respektíve rozhodnutia z ministerstva pôdohospodárstva končí 4. novembra 2013. Po ukončení konania, pravdepodobne to bude už budúci týždeň, PPA bude konať v zmysle príslušných právnych predpisov," avizoval Grobár.

"Povinnosť podávať trestné oznámenie nie je zadefinovaná v rámci interných postupov platobnej agentúry, závisí to od povahy veci, od zistenia skutkového stavu. PPA sa môže rozhodnúť o tom, či je v prípade náznak toho, že bol alebo nebol spáchaný nejaký trestný čin," zdôraznil výkonný riaditeľ a riaditeľ sekcie projektových podpôr a štátnej pomoci agentúry Ľubomír Partika.

Grobár pripomenul, že korene problémového projektu siahajú až do roku 2008. PPA vtedy vyplatila na projekt počas roka 2011 v troch tranžiach celkovo 571-tisíc eur. Na základe zistení o exekúciách na predmete projektu však následne agentúra 15. februára 2012 zaslala firme MBL odstúpenie od zmluvy. Správne konanie sa začalo 20. decembra minulého roku. Vo vzájomnej korešpondencii a dokazovaní v januári až máji 2013 sa však nepreukázalo, že by v projekte prišlo k zrušeniu exekučného záložného práva na dotknuté nehnuteľnosti. PPA tak 14. júna v správnom konaní rozhodla, aby firma MBL vrátila poskytnutý príspevok na účty agentúry. Firma sa však voči rozhodnutiu v zákonnej lehote odvolala. "Odvolanie účastníka platobná agentúra odstúpila na druhostupňové správne konanie na MPRV s požiadavkou, aby prvostupňové rozhodnutie PPA potvrdilo," dodal Grobár.

PPA je rozpočtová organizácia ministerstva pôdohospodárstva. Zabezpečuje administratívne činnosti súvisiace s finančnými prostriedkami z fondov EÚ aj národnej podpory. Agentúra ku koncu roku 2012 zamestnávala v priemere 578 pracovníkov.

MBL, s. r.o., Chorvátsky Grob vznikla v júli 1990, eviduje základné imanie vo výške viac ako 550-tisíc eur. Spoločníkmi sú dve fyzické osoby - Jozef Čambál a Slavomír Magál. Predmetom činnosti firmy je okrem iného poľnohospodárstvo vrátane predaja nespracovaných poľnohospodárskych výrobkov za účelom spracovania alebo ďalšieho predaja, obchodná a sprostredkovateľská činnosť so všetkými druhmi tovarov, budovanie golfových ihrísk v rozsahu voľnej živnosti.