Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Pracovné náklady v eurozóne rástli, tempo rastu sa však zmiernilo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Pod spomalenie rastu nákladov na prácu sa podpísali hodinové mzdové náklady.

Luxemburg 16. septembra (TASR) - Náklady na prácu v eurozóne pokračovali v 2. štvrťroku v raste, tempo rastu sa však oproti vývoju v prvých troch mesiacoch roka zmiernilo. TASR o tom informuje na základe správy štatistického úradu Eurostat a portálu RTTNews.

Hodinové náklady na prácu v menovej únii vzrástli v 2. štvrťroku medziročne o 4,7 %, zatiaľ čo v 1. kvartáli ich rast dosiahol päť %. V prípade celej Európskej únie sa pracovné náklady zvýšili o 5,2 %.

Pod spomalenie rastu nákladov na prácu sa podpísali hodinové mzdové náklady. Tie sa zvýšili medziročne o 4,5 %, pričom v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka tempo rastu spomalili. V 1. kvartáli zaznamenali medziročný rast na úrovni 5,2 %.

Naopak, nemzdové náklady tempo rastu zrýchlili. Zatiaľ čo v 1. kvartáli vzrástli o 4,6 %, v 2. štvrťroku sa zvýšili o 5,2 %.

Aj v celej EÚ výraznejšie rástli nemzdové náklady. Tie sa zvýšili v 2. kvartáli medziročne o 5,4 %. Mzdové náklady zaznamenali rast o 5,1 %.

Z jednotlivých štátov Európskej únie sa najvýraznejšie zvýšili hodinové mzdové náklady v Chorvátsku, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a Poľsku. V Chorvátsku rast dosiahol 17,6 %, v prípade Bulharska vzrástli o 15,4 %, Rumunska o 15 %, Maďarska o 13,2 % a Poľska o 13 %.

O viac než 10 % sa zvýšili hodinové mzdové náklady ešte v Lotyšsku (11 %) a Litve, kde vzrástli o 10,9 %. V prípade Slovenska vzrástli v 2. kvartáli medziročne o 7,8 %.