Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Pracovný čas riadiacich letovej prevádzky bude flexibilnejší

Ilustračné foto Foto: Tablet.TV

Cieľom zákona je umožniť zamestnávateľom vyššiu flexibilitu organizácie pracovného času.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Podmienky organizácie pracovného času riadiacich letovej prevádzky sa upravia. Navrhlo to ministerstvo dopravy v novele zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorú dnes parlament schválil.

Cieľom zákona je umožniť zamestnávateľom vyššiu flexibilitu organizácie pracovného času. Napríklad, po novom im rozvrhnutie času umožní dať riadiacim letovej prevádzky dlhší nepretržitý odpočinok v týždni. "Zákon bude mať priaznivý dopad z hľadiska súladu pracovného a osobného života riadiacich letovej prevádzky," opísalo ministerstvo v novele.

Navrhovanú zmenu pracovných podmienok posúdil podľa ministerstva aj akreditovaný dopravný, letecký a klinický psychológ. Po novom by teda malo fungovať flexibilné rozvrhovanie pracovných zmien s dĺžkou dennej a nočnej zmeny najviac 12 hodín. To súvisí s možným predĺžením nepretržitého odpočinku v týždni a pravidelnejším striedaním pracovných zmien.

Zároveň sa má limit súhrnného času prestávok v práci vypustiť. Zaručuje sa však prestávka najmenej 30 minút po dvoch hodinách práce. Novela bude účinná od 1. decembra 2014.