Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu eurozóny vzrástol v decembri na 3-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vzrástol v decembri na 36,65 miliardy eur z novembrovej hodnoty 25,15 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 19. februára (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vzrástol v závere minulého roka takmer na 36,7 miliardy eur, čo predstavuje trojročné maximum. Informovala o tom v piatok Európska centrálna banka (ECB).

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vzrástol v decembri na 36,65 miliardy eur z novembrovej hodnoty 25,15 miliardy eur. Na porovnanie, v decembri predchádzajúceho roka dosiahol prebytok približne 20 miliárd eur. Hodnota z decembra 2020 predstavuje najvyšší prebytok od novembra 2017. Vývoj podporil obchod s tovarom, bilancia služieb, ako aj vývoj na účtoch primárnych a sekundárnych príjmov.

Prebytok v obchode s tovarom dosiahol zhruba 38 miliárd eur, čo oproti novembru predstavuje rast približne o 4 miliardy eur. Zlepšila sa aj situácia v bilancii služieb, keď prebytok dosiahol približne 11 miliárd eur oproti novembrovej hodnote 10 miliárd eur.

Účet primárnych príjmov sa v decembri udržal v prebytku približne 1 miliarda eur a lepšie boli aj údaje v prípade účtu sekundárnych príjmov. Ten síce naďalej pokračoval v deficite, schodok však klesol z novembrovej úrovne 19 miliárd na 14 miliárd eur.

Za celý rok 2020 však prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny klesol. Dosiahol 248 miliárd eur, čo predstavuje 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na porovnanie, v roku 2019 predstavoval prebytok 281 miliárd eur alebo 2,3 % HDP.