Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka v júli prudko klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Jediným segmentom, ktorý zaznamenal pozitívny vývoj, bol účet sekundárnych príjmov.

Atény 20. septembra (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka zaznamenal v júli výrazný medziročný pokles. Zatiaľ čo v júli pred rokom vykázal takmer 0,85 miliardy eur, v júli tohto roka nedosiahol ani 0,3 miliardy eur. Vývoj bežného účtu ovplyvnil rast schodku v obchode s tovarom, ako aj pokles prebytku v oblasti služieb. Údaje gréckej centrálnej banky zverejnil portál tradingeconomics.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka dosiahol v júli 0,25 miliardy eur. V rovnakom období pred rokom predstavoval 0,846 miliardy eur.

Na jednej strane sa zvýšil deficit v obchode s tovarom, keď dovoz rástol výraznejšie než vývoz. Schodok v tomto obchode dosiahol v júli 2,84 miliardy eur oproti 2,62 miliardy eur pred rokom.

Na druhej strane, prebytok v bilancii služieb klesol. Zatiaľ čo v júli 2023 predstavoval 4,37 miliardy eur, v júli tohto roka dosiahol prebytok v oblasti služieb 4,16 miliardy eur. Okrem toho sa zvýšil schodok na účte primárnych príjmov, a to z 0,71 miliardy na 0,89 miliardy eur.

Jediným segmentom, ktorý zaznamenal pozitívny vývoj, bol účet sekundárnych príjmov. Ten síce tiež vykázal deficit, bol však nižší než pred rokom. V júli minulého roka predstavoval deficit na účte sekundárnych príjmov 0,19 miliardy eur, v tohtoročnom júli to bolo 0,18 miliardy eur.