Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Prebytok v systéme podpory obnoviteľných zdrojov energie vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aký bude rozdiel medzi nákladmi na podporu OZE a VÚKVET zatiaľ nie je jasné, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pôvodne rátal s nulovým zostatkom.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Systém podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby energie a tepla (VÚKVET) vykázal koncom júla prebytok vo výške takmer 42,1 milióna eur. Oproti júnu sa tak zvýšil o štvrtinu. Za rastom zostatku sú oproti plánu nižšie náklady na podporu týchto zdrojov energie a tiež vyšší výnos tarify za prevádzku systému (TPS), ktorá je súčasťou koncovej ceny elektrickej energie.

Zatiaľ čo koncová spotreba elektriny oproti predpokladaným hodnotám v júli vzrástla na 1952 gigawatthodín (GWh), čo zvýšilo príjem TPS, výroba elektriny podporovanej doplatkom z TPS, naopak, od marca kontinuálne klesá na júlových 357 GWh.

Aký bude rozdiel medzi nákladmi na podporu OZE a VÚKVET zatiaľ nie je jasné, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pôvodne rátal s nulovým zostatkom. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo ani v otázke využitia tohto prebytku. „ÚRSO v súčasnosti vyhodnocuje, analyzuje kumulatívne mesačné saldo z podpory OZE a VÚKVET a následne rozhodne akým spôsobom, v medziach platnej legislatívy, použije tento prebytok zdrojov,“ uviedol úrad.

Prioritou je pre ÚRSO ochrana záujmov slovenských domácností a zároveň zabezpečenie spravodlivej a transparentnej regulácie pre všetkých účastníkov trhu. „O využití salda v systéme TPS ako aj ďalších parametroch nastavenia TPS na rok 2022 bude úrad rozhodovať v rámci príslušných cenových konaní v poslednom štvrťroku 2021,“ dodal ÚRSO.