Slovenské jahňatá už v týchto dňoch putujú najmä odberateľom do Talianska, ale časť ide aj do Grécka či Turecka.
Autor TASR
Zvolen 27. marca (TASR) - Približne 120.000 kusov jahniat vyvezú pred Veľkou nocou slovenskí farmári na zahraničné trhy. Je to zhruba na rovnakej úrovni, ako vlani. TASR to povedal riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.
"Tento rok je opäť o niečo priaznivejšia cena, keď sa cena za kilogram živej váhy zvýšila o desať centov," uviedol Reľovský. Tak napríklad za jahňatá s váhou od deväť do 16 kilogramov dostanú chovatelia 2,6 eura, za jahňatá s váhou od 16 do 20 kilogramov je cena stanovená na 2,2 eura a za zvieratá nad 20 kilogramov dve eurá.
Slovenské jahňatá už v týchto dňoch putujú najmä odberateľom do Talianska, ale časť ide aj do Grécka či Turecka. Naše jahňatá majú pri tom u odberateľov povesť ako jedny z najkvalitnejších.
Podľa riaditeľa postupne nastáva zmena pohľadu na jahňacie mäso aj na Slovensku. "Odhadujeme, že niekoľko desaťtisíc jahniat sa už predá aj doma. Umožnila to nová legislatíva a predaje z dvora," uviedol Reľovský. Zväz preto najnovšie razí heslo: Nájdi si svojho baču. Záujemcovia o túto stále nedocenenú delikatesu kúpou jahniat priamo od chovateľa aj výrazne ušetria. Kým cena jahňacieho mäsa v reťazcoch sa pohybuje od desať do 12 eur za kilogram, na salaši ho predávajú za šesť euro živej váhy.
Najväčšími slovenskými exportérmi "veľkonočných" jahniat sú Agrokombinát Sabinov, ktorý vyváža väčšinu zo 120.000 jahniat a Agrofarma Červený Kameň.
"Tento rok je opäť o niečo priaznivejšia cena, keď sa cena za kilogram živej váhy zvýšila o desať centov," uviedol Reľovský. Tak napríklad za jahňatá s váhou od deväť do 16 kilogramov dostanú chovatelia 2,6 eura, za jahňatá s váhou od 16 do 20 kilogramov je cena stanovená na 2,2 eura a za zvieratá nad 20 kilogramov dve eurá.
Slovenské jahňatá už v týchto dňoch putujú najmä odberateľom do Talianska, ale časť ide aj do Grécka či Turecka. Naše jahňatá majú pri tom u odberateľov povesť ako jedny z najkvalitnejších.
Podľa riaditeľa postupne nastáva zmena pohľadu na jahňacie mäso aj na Slovensku. "Odhadujeme, že niekoľko desaťtisíc jahniat sa už predá aj doma. Umožnila to nová legislatíva a predaje z dvora," uviedol Reľovský. Zväz preto najnovšie razí heslo: Nájdi si svojho baču. Záujemcovia o túto stále nedocenenú delikatesu kúpou jahniat priamo od chovateľa aj výrazne ušetria. Kým cena jahňacieho mäsa v reťazcoch sa pohybuje od desať do 12 eur za kilogram, na salaši ho predávajú za šesť euro živej váhy.
Najväčšími slovenskými exportérmi "veľkonočných" jahniat sú Agrokombinát Sabinov, ktorý vyváža väčšinu zo 120.000 jahniat a Agrofarma Červený Kameň.