Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne aj v septembri klesol, predaj osobných však vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za prvých deväť mesiacov roka vzrástol celkový predaj vozidiel v Číne o 2,4 % na 21,57 milióna kusov, pričom v prípade osobných áut sa zvýšil o 1,9 %.

Peking 13. septembra (TASR) - Celkový predaj áut v Číne aj v septembri klesol, ale len mierne, menej ako v predchádzajúcom mesiaci. A predaj osobných vozidiel sa zvýšil, vďaka vládnym dotáciám na podporu tohto odvetvia. TASR o tom informuje na základe správ Bloomerg a Reuters.

Podľa údajov Čínskeho združenia výrobcov automobilov (CAAM) celkový predaj vozidiel v Číne sa v septembri 2024 znížil medziročne o 1,7 % na 2,809 milióna kusov. To bol miernejší pokles ako o 5 % v predchádzajúcom mesiaci a nasledoval po vládnych opatreniach zameraných na oživenie automobilového trhu a uvedení nových modelov na trh.

Čínske združenie výrobcov osobných automobilov (CPCA) v separátnej správe informovalo, že predaj nových osobných vozidiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, v septembri 2024 vzrástol o 4,3 % na 2,11 milióna z 2,04 milióna áut pred rokom. Zotavil sa tak z piatich mesiacov poklesu s podporou vládnych dotácií v rámci širšieho balíka stimulov.

Predaj osobných tzv. nových energetických vozidiel (NEV), kam okrem áut na batérie patria aj plug-in hybridy, vyskočil v septembri o 50,9 % na 1,12 milióna kusov a podieľal sa 52,8 % na celkovom predaji. September bol už tretí mesiac po sebe, keď predaj NEV prevýšil predaj benzínových áut v Číne.

Za prvých deväť mesiacov roka vzrástol celkový predaj vozidiel v Číne o 2,4 % na 21,57 milióna kusov, pričom v prípade osobných áut sa zvýšil o 1,9 %.