Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Rusku v auguste vzrástol takmer o 160 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Trh s vozidlami v krajine tak pokračuje v zotavovaní po masívnom prepade v roku 2022.

Moskva 5. septembra (TASR) - Predaj nových áut v Rusku v auguste 2023 medziročne vzrástol o 157,6 %. Trh s vozidlami v krajine tak pokračuje v zotavovaní po masívnom prepade v roku 2022, uviedla v utorok ruská analytická spoločnosť Autostat. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ruský automobilový priemysel bol silne závislý od investícií, vybavenia a súčiastok zo zahraničia. Vlaňajšie sankcie Západu proti Moskve za konflikt na Ukrajine ho tak tvrdo zasiahli.

Autostat s odvolaním sa na údaje partnerskej poradenskej spoločnosti PPK uviedol, že v auguste 2023 sa v Rusku predalo 109.731 áut, zatiaľ čo rok predtým to bolo len 42.593 vozidiel.

Odbyt najväčšej ruskej automobilky AvtoVaz v auguste vzrástol 1,8-krát v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 33.325 vozidiel.

Podľa Autostatu šesť z prvých desiatich miest v rebríčku trhového podielu obsadili po ruskej značke Lada (AvtoVaz) čínski výrobcovia automobilov ako Haval, Chery a Geely, ktorí nahradili západné značky.

V roku 2022 predaj nových áut v Rusku klesol o 59 %, pričom mnohé zahraničné automobilky sa z ruského trhu úplne stiahli, dodal Autostat.