Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Predaj luxusných automobilov v prvom polroku stagnoval

Na archívnej snímke stánok BMW 640 d. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vývoj na jednotlivých trhoch bol viac-menej rovnomerný.

Mníchov 10. júla (TASR) - Predaje nemeckého výrobcu luxusných automobilov BMW v prvom polroku tohto roka stagnovali. Skupina v stredu oznámila, že zákazníkom na celom svete dodala 1,2 milióna vozidiel, čo bolo o 0,1 % menej ako v rovnakom období minulého roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vlajkovej značke BMW sa darilo o niečo lepšie a jej predaj vzrástol o 2,3 % na 1,1 milióna áut. V prípade dcérskych spoločností klesli predaje značky Mini o 18,7 % na 114.000 kusov a značky Rolls-Royce o 11,4 % na 2819 vozidiel. V segmente čisto elektrických áut sa predaj v rámci celej skupiny zvýšil takmer o štvrtinu na viac ako 190.000 kusov. Značka BMW dokonca zaznamenala nárast približne o tretinu.

Vývoj na jednotlivých trhoch bol viac-menej rovnomerný. Predaj v Nemecku a Ázii, vrátane Číny, mierne klesol, zatiaľ čo v Európe a USA mierne vzrástol.

Prvý polrok hodnotí BMW celkovo pozitívne. Skupina obstála v náročnom trhovom prostredí, uviedol Jochen Goller, člen predstavenstva zodpovedný za predaj. "V prvých šiestich mesiacoch roka sa nám podarilo dosiahnuť dvojciferný rast v prípade plne elektrických vozidiel a modelov z vyššieho prémiového segmentu," dodal Goller.