Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Predaj domov v USA v júni klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V medziročnom porovnaní predaje existujúcich domov klesli tiež o 5,4 %.

Washington 23. júla (TASR) - Predaj starších, už predtým obývaných rezidenčných nehnuteľností v USA v júni opäť klesol, zatiaľ čo mediánová cena dosiahla nové maximum. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá v utorok zverejnila údaje Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR).

Podľa NAR sa predaj už existujúcich domov v USA v júni 2024 znížil medzimesačne o 5,4 % na sezónne upravenú ročnú mieru 3,9 milióna. Predaj bol najslabší od decembra 2023. Predaj sa zasekol na nízkej úrovni, pričom ceny dosahujú rekordné hodnoty a sadzby hypoték zostávajú zvýšené, uviedol Lawrence Yun, hlavný ekonóm NAR. Predávajúci podľa neho dostávajú menej ponúk, zatiaľ čo možní záujemcovia sú pri rozhodovaní o kúpe opatrnejší. Zásoby sa na národnej úrovni jednoznačne zvyšujú, dodal Yun.

V medziročnom porovnaní predaje existujúcich domov klesli tiež o 5,4 %. Mediánová predajná cena už druhý mesiac po sebe dosiahla historické maximum, keď v júni vzrástla na 426.900 amerických dolárov (392.000 eur).

Populárna 30-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou sa podľa údajov spoločnosti Freddie Mac, ktorá nakupuje a garantuje existujúce hypotéky, k 18. júlu pohybovala na úrovni 6,8 %. Sadzba oproti predchádzajúcemu týždňu mierne klesla a v medziročnom porovnaní sa nezmenila.

(1 EUR = 1,0888 USD)