Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Predaj koncernu Volkswagen v 3. štvrťroku opäť klesol

Na snímke montáž a výroba nových modelov automobilov Škoda Superb, Škoda Superb Combi a Volkswagen Passat v bratislavskom závode Volkswagen (VW) Slovakia v piatok 1. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Volkswagen za tri mesiace od júla do septembra dodal zákazníkom po celom svete 2.176.300 vozidiel značiek skupiny. To bolo o 7,1 % menej ako v rovnakom období 2023.

Wolfsburg 11. októbra (TASR) - Predaj koncernu Volkswagen v 3. štvrťroku opäť klesol. Dôvodom bolo zníženie predaja v Číne, slabý dopyt po elektromobiloch, ako aj problémy značky Audi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Volkswagen za tri mesiace od júla do septembra dodal zákazníkom po celom svete 2.176.300 vozidiel značiek skupiny. To bolo o 7,1 % menej ako v rovnakom období 2023. Tempo poklesu predaja sa teda ešte zrýchlilo z 3,8 % v 2. kvartáli.

Negatívny vplyv malo predovšetkým Audi a Čína.

Predaj Audi sa prepadol o 16 % a kľúčovej značky Volkswagen o 6,6 %. Predaj divízie úžitkových vozidiel Volkswagen Nutzfahrzeuge sa znížil o 11,8 %. Nárast zaznamenali len značky Škoda a Lamborghini, ako aj dcérska spoločnosť Traton, ktorá vyrába nákladné autá.

Na čínskom trhu, ktorý je pre skupinu najväčší, predaj klesol o 15 %. Dodávky v ostatných ázijských krajinách padli o 23,4 %. V západnej Európe sa dodávky znížili o 7 %.

Ďalším negatívnym faktorom bol slabý dopyt po elektromobiloch. V treťom štvrťroku dodala skupina po celom svete len 189.400 elektrických vozidiel, čo bolo o 9,8 % menej ako v rovnakom období pred rokom.