Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Predaj osobných áut v Číne klesol v júni tretí mesiac po sebe

Na archívnej snímke z 23. apríla 2022 zamestnanci pracujú na monážnej linke automobilky SAIC Motor v Šanghaji na východe Číny. Foto: TASR/AP

V júni sa v Číne predalo 1,78 milióna osobných vozidiel, čo bolo o 6,9 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Peking 8. júla (TASR) - Predaj automobilov v Číne klesol v júni už tretí mesiac po sebe, keďže vládne stimuly nedokázali podporiť spotrebiteľský dopyt v čase slabnúceho hospodárskeho oživenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá v pondelok zverejnila údaje čínskeho združenia výrobcov osobných automobilov CPCA.

V júni sa v Číne predalo 1,78 milióna osobných vozidiel, čo bolo o 6,9 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka. V máji predaje klesli o 2,2 % a v apríli o 5,8 %. Cenová vojna od roku 2023 pomohla zvýšiť predaj čínskych vozidiel na začiatku aktuálneho roka, v posledných mesiacoch však odbyt klesá, a to aj napriek novým dotačným programom, ktoré zaviedla čínska vláda v apríli. Za prvý polrok sa predaj automobilov v Číne zvýšil o 2,9 % na 9,93 milióna vozidiel.

Takzvané nové energetické vozidlá (NEV), vrátane čisto elektrických aj plug-in hybridov, tvorili v máji 48,1 % z celkového predaja áut, čo predstavuje nový mesačný rekord. Celkový nárast predaja elektrických vozidiel sa v júni ochladil na 9,9 % z 27,4 % v máji, zatiaľ čo predaj plug-in hybridov vzrástol o 67,2 % zo 61,1 % v predchádzajúcom mesiaci.