Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Predaj starších domov v USA klesol v auguste na 10-mesačné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Objem predaja zaostal aj za očakávaniami ekonómov.

Washington 19. septembra (TASR) - Predaj starších domov v Spojených štátoch zaznamenal v auguste výrazný pokles, pričom dosiahol najnižšiu úroveň za posledných 10 mesiacov. Výsledky, ktoré zverejnila vo štvrtok Národná asociácia realitných kancelárií (NAR), boli omnoho horšie, než sa čakalo. Informovali o tom agentúra AFP a portál RTTNews.

Podľa NAR klesol predaj starších domov v Spojených štátoch v auguste o 2,5 % na ročnú mieru 3,86 milióna po tom, ako v júli zaznamenal rast o 1,3 % na ročnú mieru 3,95 milióna. V porovnaní s augustom minulého roka klesol predaj starších domov o 4,2 %.

Objem predaja zaostal aj za očakávaniami ekonómov. Tí počítali s poklesom o 1,3 % na ročnú mieru 3,90 milióna domov. Augustové údaje o vývoji predaja starších domov sú zároveň najhoršie od októbra minulého roka.

Analytici však odhadujú, že v nasledujúcich mesiacoch sa situácia na trhu zlepší. "Predaj domov v auguste sklamal, avšak najnovší pozitívny vývoj v oblasti úrokov na hypotékach a zvýšenie ponuky na trhu je kombinácia, ktorá by mala predaj domov v nasledujúcich mesiacoch podporiť," povedal hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun.