Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

Predaj značky Volkswagen v USA v 1. štvrťroku citeľne klesol

Na archívnej snímke v Drážďanoch zamestnanec spoločnosti Volkswagen pracuje vo finálnej montáži automobilu VW ID.3. Foto: TASR/DPA

Predaj elektrického modelu ID.4 však vzrástol o 481 %, ale len na 2755 kusov, takže toto zvýšenie malo len malý vplyv na celkovú bilanciu.

Wolfsburg 5. apríla (TASR) - Nemecká značka Volkswagen (VW) zaznamenala citeľný pokles predaja áut v USA v 1. štvrťroku 2022. Na príčine je pretrvávajúci nedostatok polovodičov a ďalšie problémov v globálnom dodávateľskom reťazci, ktoré zasiahli automobilový priemysel. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Značka VW v prvých troch mesiacoch 2022 predala na americkom trhu len zhruba 65.000 nových áut, o 28,5 % menej ako pred rokom. Jej odbyt v USA už v poslednom štvrťroku 2021 výrazne klesol, pričom automobilka zaznamenala slabší predaj všetkých svojich najdôležitejších modelov.

Presnejšie, v 1. štvrťroku 2022 sa znížil predaj SUV Tiguan a Atlas, ktoré sú v USA obľúbené a sú pre spoločnosť hlavným zdrojom príjmov, ako aj predaj modelov Jetta a Passat.

Predaj elektrického modelu ID.4 však vzrástol o 481 %, ale len na 2755 kusov, takže toto zvýšenie malo len malý vplyv na celkovú bilanciu.

V Európe medzitým česká dcéra skupiny Volkswagen - Škoda po necelých dvoch rokoch dostane nového šéfa. Od 1. júla sa vedúci predaja základnej značky VW Klaus Zellmer stane riaditeľom Škody, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen od roku 1991 a vyrába okrem iného automobily strednej triedy Octavia, kompaktné SUV Karoq a elektromobil Enyaq iV.

Jednou z kľúčových výziev pre Zellmera v Škode bude zvládnutie dôsledkov pozastavenia prevádzky v Rusku pre vojnu na Ukrajine.

Rusko bolo v roku 2021 druhým najdôležitejším trhom Škody s predajom na úrovni 90.400 vozidiel. Najdôležitejším trhom Škody bolo však Nemecko so 136.800 predanými autami. Na celom svete predala Škoda vlani 878.200 vozidiel.