Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Premiér: Prvovýrobcovia chcú prenesenie 5 % DPH do cien potravín

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje počas tlačovej konferencie po rokovaní so zástupcami prvovýrobcov potravín v Bratislave v piatok 11. októbra 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Všetci zainteresovaní skonštatovali, že je v spoločnom záujme urobiť všetko pre to, aby sa zníženie DPH na päť percent na konci dňa prejavilo v cenách, uviedol Fico.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. októbra (TASR) - Prvovýrobcovia a spracovatelia majú záujem na prenesení zníženej päťpercentnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) do cien potravín. Vyhlásil to v piatok premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po stretnutí so zástupcami prvovýrobcov.

"Všetci zainteresovaní skonštatovali, že je v spoločnom záujme urobiť všetko pre to, aby sa zníženie DPH na päť percent na konci dňa prejavilo v cenách, hoci každý má svoje argumenty. Obchodníci tvrdia, že pracujú s cenou produktu bez DPH. Spracovatelia a prvovýrobcovia hovoria o zvýšených vstupoch, každý má, pochopiteľne, svoju sadu argumentov," uviedol Fico.

Dodal, že sú spoločne dohodnutí na ďalších krokoch. Predmetom nasledujúceho stretnutia, ktoré sa uskutoční pravdepodobne v októbri, by podľa Fica mali byť konkrétnejšie veci. "Venujeme tomu pozornosť, pretože, samozrejme, všetci hovoríte len o 23 % DPH, ale nikto nehovorí o päťpercentnej DPH, ktorá nie je len na vybraný okruh základných potravín, ale týka sa aj gastra, liekov, učebníc, ubytovania a kníh," podotkol premiér.



Atmosféra na stretnutí bola podľa neho veľmi konštruktívna. Prvovýrobcovia a spracovatelia si tiež uvedomujú svoj podiel zodpovednosti, pokiaľ ide o ceny. "Verím, že ďalšie rokovania budú viesť k tomu, k čomu sme týchto ľudí dnes aj zvolali," dodal Fico.

"Myslím si, že tu je vôľa zo všetkých strán, a som rád, že to riešime spoločne. Ak budeme takto pokračovať, výsledky od 1. januára prídu. Na ministerstve pôdohospodárstva veľmi intenzívne rokujeme," uzavrel minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).