Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

Premiér: Aj krátkodobé opatrenia proti nezamestnanosti majú význam

Dolný rad druhý zľava premiér SR Robert Fico a ďalší účastníci konferencie o zamestnanosti mládeže v Európe pózujú pre skupinovú fotografiu 3. júla 2013 v Berlíne. Foto: TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

V najbližších dvoch rokoch použije EÚ na boj proti nezamestnanosti mladých Európanov šesť až osem miliárd eur.

Berlín/Bratislava 3. júla (TASR) – Financie, o ktorých na minulotýždňovom summite rozhodli lídri Európskej únie, na boj proti nezamestnanosti mladých ľudí neohrozujú iné priority financované z rozpočtu únie. Po skončení dnešnej konferencie venovanej tejto problematike v Berlíne to uviedol premiér Robert Fico.

Pôjde o sumu šesť až osem miliárd eur, ktoré členské štáty v najbližších dvoch rokoch využijú na boj proti tomuto fenoménu.

Ministerstvo práce už dnes ponúka malým a stredným podnikom možnosť zamestnať mladého človeka s tým, že sa mu preplatia určité náklady súvisiace s mzdami a odvodmi na dobu šesť, deväť, alebo dvanásť mesiacov. Od podnikateľa sa očakáva, že bude počas rovnako dlhého obdobia udržiavať toto pracovné miesto. "Je to typicky krátkodobé opatrenie, ktoré musíme prijať. Ak niekto po skončení školy je niekoľko mesiacov doma, tak sa po roku ťažko zaraďuje do pracovného pomeru. Preto aj krátkodobé opatrenia majú životný význam," poznamenal Fico.

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš doplnil, že ide o opatrenia na to, aby čo najmenej mladých ľudí bolo dlhodobo nezamestnaných. "Ak je rok doma, tak je stopercentná istota, že už navždy bude nezamestnaný. My dnes nemáme stopercentnú istotu, čo sa bude diať o niekoľko rokov, ale rozhodne máme istotu, že ak neurobíme nič, tak to bude spieť ku katastrofe. Z tohto hľadiska sú to dobre investované peniaze," podčiarkol.

Podľa premiéra je potrebné, aby sa aj školy na Slovensku prispôsobili požiadavkám praxe. Pokiaľ ide o podmienky poskytnutia financií na boj proti nezamestnanosti mladých, ich určenie necháva na odborníkov. Ondruš doplnil, že pracovná komisia rezortov práce a školstva vypracuje konkrétne návrhy ako využiť tieto peniaze. Slovensko chce na tento účel použiť v najbližších dvoch rokoch 250 až 270 miliónov eur, z nich už 70 miliónov eur realokovalo.

Za problém nepovažuje Fico len nezamestnanosť mladých, ale aj ľudí nad 50 rokov. "Aj tu sa pokúsime, ale nebude to potrebné v takom rozsahu ako pri mladých, vytvárať isté programy," avizoval s tým, že vláda bude v tejto súvislosti alokovať určité zdroje.

Dnešnú konferenciu označil Fico za užitočnú, pretože sa na nej začalo hovoriť o konkrétnych krokoch, ako využívať šesť až osem miliárd eur, ktoré budú k dispozícii na tento účel. Prítomné členské krajiny prezentovali rôzne metódy práce s mladými ľuďmi. "Niečo sa dá použiť, niečo nie. Čo sa bude dať aplikovať, aplikujeme. Radi sa poučíme, špecifiká necháme na odborníkov," uzavrel slovenský šéf exekutívy.

Lídri EÚ rokovali aj o obchodnej dohode s USA

Európski lídri sa na dnešnom stretnutí v Berlíne dohodli, že rokovania o vytvorení zóny voľného obchodu medzi Európskou úniou (EÚ) a USA by sa mali uskutočniť iba paralelne s diskusiou o sledovaní európskych inštitúcií americkými tajnými službami. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Túto požiadavku presadzovalo najmä Francúzsko, ktoré pôvodne chcelo odklad rokovaní o obchodnej dohode. Tie by sa mali začať už v pondelok 8. júla, ale pod dnešnej schôdzi v Berlíne to už nie je také isté.

Európski lídri, vrátane francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, talianskeho premiéra Enrica Lettu, či predsedu španielskej vlády Mariana Rajoya a tiež šéfa Európskej komisie José Manuela Barrosa, dnes pricestovali do nemeckej metropoly na pozvanie kancelárky Angely Merkelovej. Hlavnou témou ich rozhovorov však bol návrh opatrení, ktoré pomôžu Európe vyriešiť problém s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí.

Merkelovej, ktorá je zástankyňou prísnych reforiem a šetrenia, mnohí obyvatelia južnej Európy pripisujú vinu za obrovskú nezamestnanosť mladých ľudí. Tvrdé škrty vo výdavkoch štátov a zvýšenie daní sú podľa kritikov jedným z dôvodov recesie, v ktorej sa zmieta nielen grécka, španielska a portugalská ekonomika, ale aj eurozóna ako celok.

Miera nezamestnanosti mladých ľudí do 25 rokov v eurozóne dosiahla v máji 23,9 % a recesia jej hospodárstva už trvá 18 mesiacov, čo znamená, že ide o najdlhšiu krízu v histórii menového bloku. No zatiaľ čo v Nemecku bolo v máji bez práce 7,6 % mladých, v Grécku to bolo až 59,2 %, v Španielsku 56,5 % a v Portugalsku 42,1 %.

Španielsky premiér Mariano Rajoy (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande
Foto: TASR/AP


Merkelová chce podľa analytikov Európanom ukázať, že Nemecko nie je iba jednostranne orientované na reformy, ale že ho zaujímajú aj problémy členov eurozóny.

Európski lídri sa na júnovom summite dohodli, že zvýšia prostriedky určené na podporu vytvárania nových pracovných miest pre mladých Európanov na 8 miliárd eur. A cieľom dnešného stretnutia bolo prediskutovať ako tieto prostriedky čo najlepšie použiť. Hostiteľka Merkelová navrhla vypracovať efektívnejšie pravidlá pre pracovný trh a tiež zlepšenie vzdelávania a výcvikových programov pre mladých.

Európski lídri sa však dnes nedohodli na žiadnych konkrétnych opatreniach, predložili iba na zváženie svoje návrhy a dohodli sa, že sa opäť zídu v novembri, aby vyhodili aký pokrok sa im podarilo dosiahnuť.