Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ výletných lodí Carnival zvýšil kvartálny zisk

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Tržby spoločnosti Carnival, najväčšieho prevádzkovateľa výletných lodí na svete, dosiahli v 3. kvartáli takmer 7,9 miliardy USD (7,06 miliardy eur).

Miami 1. októbra (TASR) - Americký prevádzkovateľ výletných lodí Carnival oznámil za 3. kvartál rast tržieb aj zisku a zlepšil vyhliadky celoročného hospodárenia, už po tretí raz v tomto roku. Spoločnosť podporil rastúci dopyt po okružných plavbách počas letnej sezóny, ako aj klesajúce náklady na prevádzku. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Tržby spoločnosti Carnival, najväčšieho prevádzkovateľa výletných lodí na svete, dosiahli v 3. kvartáli takmer 7,9 miliardy USD (7,06 miliardy eur). Medziročne to predstavuje zvýšenie o 15,2 %.

Čistý zisk dosiahol 1,74 miliardy USD a na akciu 1,26 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenala spoločnosť čistý zisk na úrovni 1,07 miliardy USD a v prípade zisku na akciu na úrovni 0,79 USD.

Bez započítania mimoriadnych položiek predstavoval takzvaný upravený zisk spoločnosti Carnival 1,75 miliardy USD. Na akciu to znamená 1,27 USD. Firma tak prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,16 USD.

V reakcii na vývoj tržieb a zisku Carnival zlepšil vyhliadky na celý rok. Upravený zisk očakáva na úrovni 1,33 USD/akcia, zatiaľ čo pôvodne počítal s tým, že dosiahne 1,18 USD/akcia.

Celoročný prevádzkový zisk EBITDA (zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou) odhaduje spoločnosť v súčasnosti okolo 6 miliárd USD. Pôvodne očakávala, že dosiahne 5,83 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1196 USD)