Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

Prevádzkový zisk farmaceutickej firmy Sanofi vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Prispel k tomu najmä vysoký dopyt po lieku pre astmatikov Dupixent.

Paríž 25. júla (TASR) - Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi oznámila za 2. štvrťrok zvýšenie prevádzkového zisku, k čomu prispel najmä vysoký dopyt po lieku pre astmatikov Dupixent. Výsledky spoločnosti však podporili aj vyššie než očakávané tržby za niektoré nové lieky. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Prevádzkový zisk Sanofi upravený o jednorazové položky dosiahol v 2. štvrťroku 2,81 miliardy eur. Medziročne to predstavuje rast o 3,2 % a zároveň lepší výsledok, než predpokladali analytici. Tí očakávali upravený prevádzkový zisk firmy na úrovni 2,08 miliardy eur.

Výsledky ovplyvnil najmä predaj Dupixentu, lieku určeného na liečbu astmy a atopickému ekzému. Tržby z predaja tohto produktu vzrástli medziročne o 29,2 % na 3,3 miliardy eur. Aj v tomto prípade spoločnosť prekonala očakávania trhov. Tie počítali s tržbami za predaj lieku Dupixent na úrovni 3,18 miliardy eur.

Vedenie spoločnosti zároveň poukázalo aj na vyšší predaj nových produktov, ako napríklad lieku Altuviiio pre ľudí s hemofíliou. Tržby z jeho predaja dosiahli 158 miliónov eur, pričom sa očakávalo 139 miliónov eur.

Celkové tržby francúzskej farmaceutickej firmy potom dosiahli 10,75 miliardy eur. Oproti 2. štvrťroku minulého roka to predstavuje zvýšenie o 7,8 %, pričom tempo rastu ovplyvnili nepriaznivé kurzové vplyvy. Bez ich započítania zaznamenali tržby Sanofi rast o 10,2 %.