Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Ekonomika

Prezident podpísal novelu, ktorá zavedie jednodňovú diaľničnú známku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. Cieľom je vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest.

Bratislava 26. júna (TASR) - Ministerstvo dopravy zavedie od augusta diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini. Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž nemá podľa rezortu dopravy popri existujúcej 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. Cieľom je vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov. "Nová známka bude k dispozícii od 1. augusta a jej cena bude 5,40 eura," spresnilo Ministerstvo dopravy SR.

Novela upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky. "Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky," vysvetlil rezort.