Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Prezident podpísal zvýšenie príspevku centrám pre deti a rodiny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Novela bude účinná od 1. augusta.

Bratislava 2. júla (TASR) - Pre špecializované samostatné skupiny v centrách pre deti a rodiny sa hranica sumy finančného príspevku podľa počtu miest zvýši o 40 %. Je v nich poskytovaná starostlivosť deťom s duševnou poruchou alebo s vážnym zdravotným stavom. Vyplýva to z novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

"Akreditované centrá avizujú, že nedokážu pri dlhodobom náraste cien prakticky všetkých položiek v ich rozpočtoch zabezpečiť bezproblémovo starostlivosť pri aktuálne nastavenej výške finančného príspevku," spresnil rezort práce. Zároveň dodal, že starostlivosť o tieto deti si vyžaduje zvýšené finančné nároky, zabezpečenie personálu a zdravotnej starostlivosti.

V prípade akreditovaných centier, ktorých účelom je výlučne vykonávanie špecializovaného programu a ktorých kapacita nie je vyššia ako 20 miest, sa hranica maximálnej sumy finančného príspevku určenej zákonom zvýši o 40 %. Vzhľadom na porovnateľnú náročnosť starostlivosti je podľa rezortu potrebné zaviesť rovnaký mechanizmus financovania aj v špecializovaných samostatných skupinách.

Novela bude účinná od 1. augusta.