Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Ekonomika

Prezident ratifikoval zmluvu medzi SR a Kirgizskom o dvojitom zdanení

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Bublinec

Cieľom zmluvy je vytvoriť právny rámec pre rozvoj všestranných a vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. októbra (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini ratifikoval v stredu (2. 10.) zmluvu medzi Slovenskou republikou a Kirgizskou republikou o zamedzení dvojitého zdanenia v oblasti daní z príjmov a zabránení daňovému úniku a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Prezident ratifikáciou s konečnou platnosťou potvrdil dohodnutú medzinárodnú zmluvu a vyjadril súhlas s tým, aby ňou SR bola viazaná. Kancelária prezidenta o tom informovala na svojom webe.

Cieľom zmluvy je vytvoriť právny rámec pre rozvoj všestranných a vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov. Uplatňovaním tejto zmluvy bude podľa Ministerstva financií (MF) SR rozdelené právo na zdaňovanie príjmov objektívne medzi obidva zmluvné štáty. "Zmluva rieši prekrývanie daňových sústav Slovenskej republiky a Kirgizskej republiky a eliminuje nadmerné daňové zaťaženie, ktoré by v prípade absencie takejto zmluvy vzniklo dvojitým právnym zdanením toho istého príjmu," vysvetlil rezort.

Zmluva podľa MF rozširuje bilaterálnu zmluvnú základňu Slovenskej republiky a rešpektuje súčasné medzinárodné požiadavky na minimálne štandardy v oblasti boja proti narúšaniu základu dane a presunom ziskov, ako aj v oblasti daňovej transparentnosti. Právo Európskej únie neupravuje uzatváranie zmlúv o zamedzení dvojitému zdaneniu, tie sú plne v kompetencii jednotlivých členských štátov.