Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Prezident: Samosprávy môžu využiť pozemky od štátu v prospech občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Samospráva podľa ministerstva pôdohospodárstva, ktoré novelu predkladalo, nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami.

Bratislava 17. júla (TASR) - Stáva sa, že o niektoré pozemky sa štát nevie zmysluplne postarať. Po novom ich bude môcť bezodplatne previesť na príslušné mesto alebo obec. Primátori a starostovia pritom najlepšie vedia, ako novonadobudnutý majetok využiť v prospech občanov. Prezident SR Peter Pellegrini takto vyzdvihol význam novely zákona o pozemkových úpravách, ktorú podpísal v utorok (16.7.).

"Samosprávy dlhodobo poukazovali na nevyužité pozemky v štátnej správe. S ich požiadavkou som sa stretával vo všetkých regiónoch Slovenska. Som veľmi rád, že koalícia sa rozhodla tento problém vyriešiť a na základe tohto zákona bude zabezpečený prevod pozemkov v prospech miest a obcí, ktoré aktuálne vlastní štát prostredníctvom pozemkového fondu," zhodnotil Pellegrini.

Samospráva podľa ministerstva pôdohospodárstva, ktoré novelu predkladalo, nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami. Obce a vyššie územné celky v rámci svojej modernizácie majú možnosť čerpať finančné prostriedky z európskych fondov, ktorú však sťažuje situácia okolo nevysporiadaných pozemkov.

"Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z potreby získať finančné prostriedky z európskych fondov a rozvíjať a skvalitniť potreby príslušného regiónu. Táto urgentná potreba vyplýva aj z dlhodobých a strategických priorít Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, ktoré indikovali vo svojich podnetoch a stanoviskách," zdôvodnil agrorezort.