Mlieko je podľa hygienikov jednou z najrizikovejších potravín, u ktorej často dochádza k mikrobiálnej kontaminácii.
Autor TASR
Banská Bystrica 17. augusta (TASR) - Mlieko a mliečne výrobky, a to predovšetkým výrobky zo surového ovčieho mlieka, napr. bryndza, sú významným a bohatým zdrojom vápnika a probiotík. Na druhej strane však konzumácia takýchto výrobkov so sebou prináša aj riziká v podobe viacerých ochorení.
Mlieko je totiž podľa hygienikov jednou z najrizikovejších potravín, u ktorej často dochádza k mikrobiálnej kontaminácii. "Preto je veľmi dôležité dodržiavanie osobnej hygieny tých, ktorí ho spracúvajú, ako aj dodržiavanie prevádzkovej hygieny. Ak kupujeme ovčie výrobky na salaši, je potrebné si všimnúť čistotu personálu, priestoru, nástrojov a kde sú skladované," upozorňuje Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR v Banskej Bystrici.
K vzniku ochorenia po konzumácii mliečnych výrobkov vyrábaných zo surového kravského, ovčieho, či kozieho mlieka, môže dôjsť v dôsledku použitia mlieka od chorých dojníc alebo v dôsledku znečistenia mlieka pri dojení alebo pri ďalšej manipulácii s ním. Do mlieka sa môžu z nežiaducich mikroorganizmov dostať najmä koliformné mikroorganizmy, hnilobné baktérie, sporulujúce aeróbne a anaeróbne baktérie, kvasinky a plesne.
"Konzumenti salašníckych výrobkov sú ohrození aj ochoreniami spôsobenými salmonelami a shigelami – baktériami, ktoré sa do mlieka a následne aj do výrobkov môžu dostať taktiež pri nedodržiavaní zásad osobnej a prevádzkovej hygieny," vysvetlila Sedliačiková. Tieto patogénne mikroorganizmy môžu prenášať aj muchy. Sú to akútne hnačkové ochorenia sprevádzané bolesťami brucha, zvracaním, u salmonelózy s teplotou až 39 stupňov Celzia.
Zvlášť nebezpečné ochorenie je kliešťová encefalitída vyskytujúca sa u ľudí, ktorí konzumovali surové kozie, ovčie mlieko a výrobky z nich, získané od nakazených zvierat. Konzumácia surového mlieka a výrobkov z neho sa preto neodporúča najmä malým deťom, starým ľudom a ľuďom s oslabenou imunitou. Ich odolnosť je pomerne nízka, a preto je u nich častejšie zaznamenávaný výskyt komplikácií i vyššia úmrtnosť.
"Ak si už tieto výrobky zo surového mlieka kúpime, je dôležité, aby sme ich prepravovali a skladovali v chlade, aby sme zabránili množeniu prítomných mikroorganizmov. Vznik ochorenia závisí aj od počtu prítomných baktérií, čím ich je viac, tým rýchlejší je nástup ochorenia a horší jeho priebeh," dodala Sedliačiková.
Mlieko je totiž podľa hygienikov jednou z najrizikovejších potravín, u ktorej často dochádza k mikrobiálnej kontaminácii. "Preto je veľmi dôležité dodržiavanie osobnej hygieny tých, ktorí ho spracúvajú, ako aj dodržiavanie prevádzkovej hygieny. Ak kupujeme ovčie výrobky na salaši, je potrebné si všimnúť čistotu personálu, priestoru, nástrojov a kde sú skladované," upozorňuje Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR v Banskej Bystrici.
K vzniku ochorenia po konzumácii mliečnych výrobkov vyrábaných zo surového kravského, ovčieho, či kozieho mlieka, môže dôjsť v dôsledku použitia mlieka od chorých dojníc alebo v dôsledku znečistenia mlieka pri dojení alebo pri ďalšej manipulácii s ním. Do mlieka sa môžu z nežiaducich mikroorganizmov dostať najmä koliformné mikroorganizmy, hnilobné baktérie, sporulujúce aeróbne a anaeróbne baktérie, kvasinky a plesne.
"Konzumenti salašníckych výrobkov sú ohrození aj ochoreniami spôsobenými salmonelami a shigelami – baktériami, ktoré sa do mlieka a následne aj do výrobkov môžu dostať taktiež pri nedodržiavaní zásad osobnej a prevádzkovej hygieny," vysvetlila Sedliačiková. Tieto patogénne mikroorganizmy môžu prenášať aj muchy. Sú to akútne hnačkové ochorenia sprevádzané bolesťami brucha, zvracaním, u salmonelózy s teplotou až 39 stupňov Celzia.
Zvlášť nebezpečné ochorenie je kliešťová encefalitída vyskytujúca sa u ľudí, ktorí konzumovali surové kozie, ovčie mlieko a výrobky z nich, získané od nakazených zvierat. Konzumácia surového mlieka a výrobkov z neho sa preto neodporúča najmä malým deťom, starým ľudom a ľuďom s oslabenou imunitou. Ich odolnosť je pomerne nízka, a preto je u nich častejšie zaznamenávaný výskyt komplikácií i vyššia úmrtnosť.
"Ak si už tieto výrobky zo surového mlieka kúpime, je dôležité, aby sme ich prepravovali a skladovali v chlade, aby sme zabránili množeniu prítomných mikroorganizmov. Vznik ochorenia závisí aj od počtu prítomných baktérií, čím ich je viac, tým rýchlejší je nástup ochorenia a horší jeho priebeh," dodala Sedliačiková.