Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Pri spore o zmrazených ruských aktívach hrozí Moskva Západu odvetou

Na archívnej snímke pohľad na Červené námestie v Moskve. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na základe sankcií uvalených na Moskvu v súvislosti s vojnou na Ukrajine boli zmrazené ruské štátne aktíva v hodnote približne 260 miliárd eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 19. júna (TASR) - Rusko má na svojom území "značný objem" západných aktív a majetku, ktoré by sa mohli stať terčom odvetných opatrení, ak Západ skonfiškuje príjmy z ruského majetku, vyhlásila v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Lídri skupiny G7, ktorá združuje najvyspelejšie ekonomiky sveta, sa minulý týždeň na samite v Taliansku dohodli, že úroky z ruských aktív zmrazených na Západe použijú na poskytnutie pôžičky Ukrajine vo výške 50 miliárd dolárov (46,66 miliardy eur). Moskva označila tento krok za nezákonný a zúčastnené štáty obvinila z podkopávania stability medzinárodného finančného systému.

"Naša krajina má značné množstvo západných finančných prostriedkov a majetku, ktoré sú pod ruskou jurisdikciou, to všetko môže byť predmetom ruskej odvetnej politiky a odvetných opatrení," povedala novinárom Zacharovová. "Samozrejme, nikto vám nebude prezrádzať povahu týchto odvetných opatrení. Arzenál politických a ekonomických protiopatrení je však široký," dodala.

Podľa odborníkov by jedným z najpravdepodobnejších krokov Ruska bola konfiškácia finančných aktív a cenných papierov zahraničných investorov, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na špeciálnych účtoch. Prístup k nim majú ich vlastníci od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zablokovaný, pokiaľ Moskva neudelí výnimku.

Na základe sankcií uvalených na Moskvu v súvislosti s vojnou na Ukrajine boli zmrazené ruské štátne aktíva v hodnote približne 260 miliárd eur. Z tohto objemu sa zhruba 190 miliárd eur nachádza v správe depozitára cenných papierov Euroclear so sídlom v Belgicku.

(1 EUR = 1,0715 USD)