Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Priemerná mzda v poľských firmách vzrástla v auguste o viac než 11 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

V medzimesačnom porovnaní sa priemerná hrubá mzda v podnikoch v auguste znížila, a to o 1,1 %.

Varšava 19. septembra (TASR) - Priemerná hrubá mzda v poľských firmách vzrástla v auguste medziročne o viac než 11 %. Tempo rastu tak mierne prekonalo očakávania ekonómov. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje poľského štatistického úradu (GUS). Informovali o tom agentúra PAP a portál RTTNews.

Priemerná hrubá mesačná mzda v poľských podnikoch sa v auguste v porovnaní s rovnakým mesiacom roka 2023 zvýšila o 11,1 % na 8189,74 zlotého (1917,97 eura). Ekonómovia oslovení agentúrou PAP s rastom o viac než desatinu počítali, predpokladali však, že rast dosiahne 10,8 %.

V medzimesačnom porovnaní sa priemerná hrubá mzda v podnikoch v auguste znížila, a to o 1,1 %. Aj v tomto prípade však boli výsledky o niečo pozitívnejšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s poklesom o 1,2 %.

GUS okrem toho zverejnil údaje o vývoji zamestnanosti v poľských firmách. Informoval, že počet zamestnancov v podnikoch v medziročnom porovnaní klesol o 0,5 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali pokles o 0,3 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa počet zamestnancov v poľských podnikoch znížil o 0,3 %.

(1 EUR = 4,27 PLN)