Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Priemysel: Boeing v 3. štvrťroku prehĺbil stratu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Dodávky komerčných lietadiel vzrástli o 10 % na 116 kusov a počet nevybavených dodávok dosiahol 5400 lietadiel v hodnote 428 miliárd USD.

Chicago 24. októbra (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing v stredu oznámil, že v 3. štvrťroku 2024 sa jeho strata prehĺbila, keďže zápasí s problémami v výrobe, štrajkom zamestnancov a rastúcim dlhom, pričom "pálenie hotovosti" sa zrýchlilo. Generálna riaditeľka spoločnosti Kelly Ortbergová zároveň predstavila plán obratu vrátane presadzovania zmien v rámci "kultúry bezpečnosti". TASR o tom informuje na základe správ AP, Reuters a RTTNews.

Strata spoločnosť Boeing sa v 3. štvrťroku 2024 zvýšila na 6,17 miliardy USD (5,70 miliardy eur) alebo 9,97 USD na akciu z -1,636 miliardy USD alebo 2,70 USD v rovnakom období minulého roka.

Upravená strata bez mimoriadnych položiek dosiahla 10,44 USD na akciu. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Zacks Investment Research, očakávali stratu 10,34 USD na akciu. Tržby spoločnosti za 3. štvrťrok klesli na 17,84 miliardy USD z 18,10 miliardy USD v minulom roku.

Dodávky komerčných lietadiel vzrástli o 10 % na 116 kusov a počet nevybavených dodávok dosiahol 5400 lietadiel v hodnote 428 miliárd USD.

Boeing v uplynulom štvrťroku spálil hotovosť vo výške 1,96 miliardy dolárov, zatiaľ čo pred rokom spálil 310 miliónov USD. "Bude chvíľu trvať, kým sa Boeing vráti k bývalému dedičstvu, ale so správnym zameraním a kultúrou môžeme byť opäť ikonickou spoločnosťou a lídrom v oblasti letectva," uviedla Ortbergová. "V budúcnosti sa zameriame na zásadnú zmenu kultúry, stabilizáciu podnikania a zlepšenie realizácie programu a zároveň položíme základy pre budúcnosť Boeingu," dodala.

Ortbergová už predtým oznámila rozsiahle prepúšťanie a plán na získanie dostatočnej hotovosti, aby spoločnosť predišla vyhláseniu bankrotu. Potrebuje však presvedčiť federálne regulačné orgány, že Boeing zlepšuje svoju kultúru bezpečnosti a je pripravený zvýšiť výrobu lietadiel 737 Max, čo je rozhodujúci krok k získaniu veľmi potrebnej hotovosti.

Najdôležitejšia správa dňa však pravdepodobne príde v stredu večer, keď odborový zväz Medzinárodné združenie zamestnancov v strojárstve a letectve (IAM) oznámi, či sú zamestnanci, ktorí od 13. septembra štrajkujú, pripravení vrátiť sa do práce. Zamestnanci budú totiž hlasovať o ponuke Boeingu, ktorá zahŕňa zvýšenie miezd o 35 % počas štyroch rokov, ratifikačné bonusy 7000 USD a ponechanie výkonnostných odmien, ktoré chcel Boeing odstrániť.

(1 EUR = 1,0821 USD)