Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nálada v nemeckom chemickom priemysle sa v júli opäť zhoršila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Index dôvery v chemickom priemysle podľa údajov mníchovského inštitútu v júli klesol na -10,5 bodu z júnovej hodnoty -4,5 bodu.

Mníchov 6. augusta (TASR) - Podnikateľská klíma v nemeckom chemickom priemysle sa naďalej zhoršuje. Odvetvie kopíruje celkové spomalenie hospodárstva a nádeje na oživenie dopytu sa zatiaľ nenaplnili, oznámil v utorok ekonomický inštitút Ifo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Index dôvery v chemickom priemysle podľa údajov mníchovského inštitútu v júli klesol na -10,5 bodu z júnovej hodnoty -4,5 bodu. Chemické podniky v novom prieskume hodnotili oveľa negatívnejšie súčasné podmienky aj výhľad do budúcnosti. Dopyt naďalej klesal, čomu zodpovedá aj nižší stav nevybavených objednávok. V dôsledku toho podniky naďalej obmedzujú výrobu a na najbližšie mesiace plánujú výrazné zníženie počtu zamestnancov.

"Čoraz viac chemických spoločností v Nemecku prehráva s medzinárodnou konkurenciou z pohľadu cien. Nie je to spôsobené len nákladmi na energie," uviedla odborníčka inštitútu Ifo Anna Wolfová. "Nákladná byrokracia zvyšuje už aj tak vysoké náklady na pracovnú silu. V dôsledku toho sa Nemecko stáva čoraz menej atraktívnou lokalitou pre chemický priemysel," dodala.