Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júli vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa najnovších štatistík sa objednávky v nemeckom priemysle po úprave o sezónne vplyvy v júli zvýšili o 2,9 % v porovnaní s júnom, keď po revízii vzrástli medzimesačne o 4,6 %.

Wiesbaden 5. septembra (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júli 2024 vzrástli, už druhý mesiac po sebe. To prekvapilo analytikov, ktorí očakávali ich pokles. Prispeli k tomu najmä objednávky na dopravné zariadenia. Ukázali to vo štvrtok údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa najnovších štatistík sa objednávky v nemeckom priemysle po úprave o sezónne vplyvy v júli zvýšili o 2,9 % v porovnaní s júnom, keď po revízii vzrástli medzimesačne o 4,6 %. Analytici pritom očakávali v júli pokles objednávok o 1,5 %.

Destatis uviedol, že objednávky v sektore výroby dopravných zariadení vrátane vlakov, lietadiel a lodí v júli medzimesačne vyskočili o 86,5 %.

Bez veľkých objednávok však klesli v júli prijaté objednávky medzimesačne o 0,4 %.

Nárast nových objednávok zaznamenali v júli aj výrobcovia elektrotechnických zariadení (18,6 %), kapitálových tovarov (3,5 %) a polotovarov (4,4 %). Nové objednávky v strojárenstve však klesli o 6,1 % a pri spotrebnom tovare sa znížili o 5,8 %.

Štatistiky ďalej odhalili, že zahraničné objednávky sa v júli zvýšili o 5,1 %, z toho objednávky z eurozóny stúpli o 5,9 % a mimo eurozóny o 4,6 %. Domáce objednávky zostali v júli na júnovej úrovni.

V medziročnom porovnaní sa nové objednávky v nemeckom priemysle v júli 2024 zvýšili o 3,7 %.