Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v júni medzimesačne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V medziročnom porovnaní klesli ceny priemyselných výrobcov v júni 2024 v eurozóne o 3,2 % a v EÚ o 3,1 %.

Luxemburg 5. augusta (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni v medzimesačnom porovnaní ožili a vzrástli, prvýkrát za sedem mesiacov. Prispelo k tomu najmä zvýšenie nákladov na energie. Ale medziročne klesli. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa index výrobných cien v eurozóne aj v celej EÚ v júni zvýšil o 0,5 % oproti máju, keď medzimesačne klesol v oboch blokoch zhodne o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní klesli ceny priemyselných výrobcov v júni 2024 v eurozóne o 3,2 % a v EÚ o 3,1 %.

Eurostat uviedol, že v eurozóne sa v júni v porovnaní s májom zvýšili ceny polotovarov, kapitálových produktov a tovarov krátkodobej spotreby zhodne o 0,1 % a ceny energií o 1,6 %, zatiaľ čo ceny tovarov dlhodobej spotreby zostali stabilné. Ceny v priemysle euroregiónu spolu bez energií vzrástli v júni medzimesačne o 0,1 %.

V celej EÚ ceny polotovarov v júni stagnovali, ale ceny kapitálových produktov a tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby vzrástli zhodne o 0,1 % a ceny energií o 1,6 %. Ceny v priemysle EÚ bez energií sa zvýšili o 0,1 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za jún, najvýraznejší medzimesačný nárast cien v priemysle zaznamenali Estónsko (2,2 %), Španielsko a Rumunsko (zhodne o 1,9 %) a Grécko (1,8 %). A najväčší pokles mali v Bulharsku (-1 %), Česku, Francúzsku a Fínsku (zhodne -0,3 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v júni medzimesačne zvýšili o 1,4 %.

V medziročnom porovnaní v júni 2024 klesli v eurozóne ceny v energetike o 9,4 % a polotovarov o 2,2 %, ale stúpli ceny kapitálových tovarov (1,6 %), tovarov krátkodobej spotreby (1,2 %) aj tovarov dlhodobej spotreby (0,4 %).

V EÚ sa medziročne znížili ceny v energetike o 8,3 % a polotovarov o 2,3 %. Na druhej strane vzrástli ceny kapitálových produktov (1,7 %), tovarov dlhodobej spotreby (0,1 %) a tovarov krátkodobej spotreby (1,1 %). Ceny v priemysle bez energií klesli o 0,2 %.

Najväčší medziročný pokles cien priemyselných výrobcov nahlásili Slovensko (-19 %), Francúzsko (-6 %) a Poľsko (-5,7 %). Naopak najväčší nárast bol zaznamenaný v Luxembursku (19,1 %), Portugalsku (2,4 %) a Česku (1 %).