Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Bayer v 2. štvrťroku výrazne znížil svoju stratu a jeho tržby vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Bayer v utorok oznámil, že jeho čistá strata sa za tri mesiace do konca júna 2024 znížila na 34 miliónov eur z 1,89 miliardy eur v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Leverkusen 6. augusta (TASR) - Nemecká nadnárodná farmaceutická a agrochemická spoločnosť Bayer vykázala za 2. štvrťrok 2024 stratu, ale výrazne menšiu ako vlani. Zaznamenala takisto povzbudzujúci nárast tržieb vďaka silnému dopytu po nových liekoch na rakovinu a ochorenie obličiek. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Bayer v utorok oznámil, že jeho čistá strata sa za tri mesiace do konca júna 2024 znížila na 34 miliónov eur z 1,89 miliardy eur v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) a pred mimoriadnymi položkami v 2. štvrťroku klesol o 16,5 % na 2,1 miliardy eur.

Pokles zisku bol spôsobený najmä nepriaznivým produktovým mixom. Okrem toho boli rezervy na krátkodobý program stimulov pre celú skupinu v rovnakom období predchádzajúceho roka nižšie.

Tržby za 2. štvrťrok vzrástli o 0,9 % na 11,14 miliardy eur z 11,04 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Prekonali odhady analytikov, ktorí očakávali pokles tržieb na 10,9 miliardy eur.

Bayer zopakoval svoju prognózu na rok 2024 a očakáva, že tržby v agrochemickej divízii sa budú pohybovať v pásme medzi poklesom o 1 % a nárastom o 3 % a marža EBITDA bude medzi 20 % a 22 %.

Pre farmaceutickú divíziu spoločnosť Bayer aktualizovala svoju prognózu rastu tržieb o 0 až 3 % z predchádzajúceho poklesu o 4 % až nulový rast.

Bayer však čelí mnohým problémom. V USA sú to súdne spory pre herbicíd Roundup, ktorý firma zdedila po prevzatí spoločnosti Monsanto v roku 2018. Žalobcovia tvrdia, že produkt spôsobuje rakovinu, zatiaľ čo Bayer trvá na tom, že je bezpečný.