Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v ČR v júli klesla, ale stavebníctvo vzrástlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tempo júlového poklesu bolo najpomalšie od apríla a menšie než 1,7 %, ktoré očakávali analytici.

Praha 6. septembra (TASR) - Produkcia českého priemyslu v júli 2024 klesla, ale najmenej za tri mesiace. Stavebná produkcia ožila a vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v piatok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

Podľa týchto údajov sa priemyselná produkcia v Českej republike (ČR) v júli 2024 znížila medziročne o 1,9 % po smerom nadol revidovanom poklese o 3,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

Tempo júlového poklesu bolo najpomalšie od apríla a menšie než 1,7 %, ktoré očakávali analytici. Dôvodom bolo spomalenie poklesu vo výrobe (na -2,2 % z -3,8 % v júni). Zároveň však miernejšie rástla produkcia elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (2,7 % oproti 4,2 %) a zrýchlil sa pokles produkcie v banskom a ťažobnom sektore (na -11,1 % z -1,9 %).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy sa priemyselná produkcia v Česku v júli znížila o 0,8 % po revidovanom náraste o 0,8 % v predchádzajúcom mesiaci.

ČSÚ uviedol tiež, že stavebná produkcia v Českej republike sa v júli 2024 zvýšila medziročne o 2 %. To bol jej prvý medziročný nárast za päť mesiacov a nasledoval po júnovom poklese o 9,4 %.