Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Fínsku pokračovala v apríli v poklese

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

K zmierneniu poklesu prispel vývoj vo výrobnom sektore, v ktorom síce produkcia klesala naďalej, avšak slabším tempom.

Helsinki 10. júna (TASR) - Priemyselná produkcia vo Fínsku pokračovala v apríli v poklese, tretí mesiac v tomto roku. Jediný mesiac, v ktorom zaznamenala rast, bol február. Tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo, k čomu prispelo spomalenie poklesu produkcie vo výrobnom sektore aj v oblasti utilít. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje fínskeho štatistického úradu.

Produkcia vo fínskom priemysle klesla v apríli medziročne o 6,7 % po 9,1-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci, za ktorý boli údaje výrazne revidované. Pôvodne štatistici za mesiac marec uvádzali pokles priemyselnej produkcie o 7,7 %.

K zmierneniu poklesu prispel vývoj vo výrobnom sektore, v ktorom síce produkcia klesala naďalej, avšak slabším tempom. Ako uviedol portál tradingeconomics, v marci klesla o 9,6 %, v apríli o 6,6 %.

Ešte výraznejšie spomalenie poklesu zaznamenala produkcia v oblasti utilít. Klesla o 5,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci pokles dosiahol 13,7 %. Navyše, produkcia v ťažobnom sektore zrýchlila tempo rastu, a to z 10,5 % v marci na 11,9 %.