Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Priemyselné objednávky v Spojených štátoch v máji nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Údaje výrazne zaostali za očakávaniami analytikov. Tí predpokladali iba zmiernenie rastu, ktorý odhadovali na úrovni 0,2 %.

Washington 4. júla (TASR) - Priemyselné objednávky v USA zaznamenali v máji nečakaný pokles. Poukázali na to údaje amerického ministerstva obchodu, ktoré zverejnil portál RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že priemyselné objednávky klesli v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,5 % po nadol revidovanom aprílovom raste o 0,4 %. Ministerstvo pôvodne uvádzalo za apríl rast objednávok o 0,7 %.

Údaje výrazne zaostali za očakávaniami analytikov. Tí predpokladali iba zmiernenie rastu, ktorý odhadovali na úrovni 0,2 %.

Pod nečakaný pokles priemyselných objednávok sa podpísali najmä objednávky na tovary krátkodobej spotreby. Tie klesli v máji o 1 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali 0,5-percentný rast.

Objednávky na tovary dlhodobej spotreby sa síce zvýšili, tempo rastu sa však spomalilo. Zatiaľ čo v apríli vzrástli medzimesačne o 0,2 %, v máji rast dosiahol 0,1 %.