Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Ekonomika

Priemyselné objednávky v Spojených štátoch v auguste nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na americké tovary klesli v auguste o 0,2 % po nadol revidovanom raste o 4,9 % v predchádzajúcom mesiaci.

Washington 4. októbra (TASR) - Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zaznamenali v auguste nečakaný pokles, čo ovplyvnil najmä vývoj v oblasti tovarov krátkodobej spotreby. Údaje amerického ministerstva obchodu zverejnil portál RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na americké tovary klesli v auguste o 0,2 % po nadol revidovanom raste o 4,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Predbežné údaje za júl poukazovali na rast objednávok o 5 %. Aj po revízii smerom nadol však júlové zotavenie bolo výraznejšie, než sa čakalo.

Augustový vývoj bol výrazne horší, než predpokladali analytici. Tí očakávali, že objednávky budú v raste pokračovať, tempo rastu sa však výrazne spomalí na 0,2 %.

Pod nečakaný pokles sa podpísal najmä vývoj objednávok tovarov krátkodobej spotreby. Tie o 0,5 % klesli. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby sa síce mierne zvýšili, ich rast však vývoj v prípade objednávok tovarov krátkodobej spotreby nedokázal kompenzovať.