Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Obavy z budúceho uživenia na dôchodku má 42 % obyvateľov SR

Na snímke sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik počas tlačovej konferencie k prezentácii výsledkov Národnej správy Eurobarometra v Bratislave v piatok 24. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Viac ako polovica opýtaných podľa prieskumu informácie o fungovaní dôchodkového systému aktívne nevyhľadáva, ale vypočuje si alebo si ich prečíta, keď sa k nim dostanú.

Bratislava 18. júna (TASR) - Obavy z toho, ako v budúcnosti vyžijú na dôchodku, má 42 % obyvateľov Slovenska. Súčasní dôchodcovia sú podľa 77 % respondentov často vo finančných problémoch. Vyplýva to z online prieskumu, ktorého výsledky odprezentoval v utorok šéf agentúry Focus Martin Slosiarik na tlačovej konferencii. Zúčastnilo sa na ňom 1006 respondentov vo veku 18 až 64 rokov.

"Obava zo života na dôchodku je relatívne rovnomerne rozložená vo všetkých vekových kategóriách. Zaujímavosťou je, že viac sa na dôchodok tešia muži než ženy," uviedol Slosiarik. Ďalších 31 % nad tým podľa prieskumu vôbec nepremýšľa a len 21 % opýtaných sa na dôchodok teší. Zvyšných šesť percent deklaruje, že do dôchodku nepôjde.

Až tri štvrtiny opýtaných si myslia, že súčasní dôchodcovia na Slovensku sú často vo finančných problémoch. Naopak, približne desatina zastáva názor, že dôchodcom na Slovensku dôchodky vystačia na slušný život.

Sporenie v prvom pilieri deklarovalo 69 % opýtaných. Zvyšná tretina si myslí, že nie je v prvom pilieri. Ide pritom o zákonom daný pilier a v systéme je každý obyvateľ Slovenska. Sporenie v druhom pilieri deklarovalo 60 % opýtaných. Takmer polovica opýtaných si podľa prieskumu sporí na dôchodok aj iným spôsobom. Sporenie v treťom pilieri uviedlo 39 % respondentov.

Viac ako polovica opýtaných podľa prieskumu informácie o fungovaní dôchodkového systému aktívne nevyhľadáva, ale vypočuje si alebo si ich prečíta, keď sa k nim dostanú. Aktívny záujem má takmer tretina opýtaných, pričom najvyšší záujem o informácie (42 %) je vo vekovej skupine 55 až 64 rokov.

Viac ako polovica opýtaných si podľa prieskumu myslí, že výšku budúcich dôchodkov na Slovensku ohrozujú predovšetkým časté zmeny zákonov, ktoré sa týkajú dôchodkov, ako aj vývoj demografie a s tým spojené ubúdanie populácie v produktívnom veku. Ďalšími ohrozujúcimi faktormi sú podľa opýtaných politické konflikty a závislosť budúcich dôchodcov iba od jedného zdroja dôchodkov.