Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Takmer polovica Slovákov robí prácu, ktorá ich napĺňa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tretina z nich uviedla, že sa v práci nepretrhnú, respektíve nikto sa nestará o to, čo skutočne robia, a to je aj dôvod, prečo v nej zostávajú.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. júla (TASR) - Až 48 % ľudí na Slovensku robí prácu, ktorá ich baví a napĺňa. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Slovenského národného panelu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roka na vzorke 1027 respondentov. Viac ako polovica oslovených zároveň považuje svoje pracovné prostredie za priateľské a s kolegami dobre vychádza.

Prieskum sa zaujímal o to, prečo ľudia zostávajú na rovnakom pracovisku niekoľko rokov. Tretina z nich uviedla, že sa v práci "nepretrhnú", respektíve nikto sa nestará o to, čo skutočne robia, a to je aj dôvod, prečo v nej zostávajú. Ďalším faktorom je, že vo svojej oblasti nemajú veľa iných možností a novú prácu by si hľadali len ťažko.

Respondenti boli najčastejšie spokojní s lokalitou, v ktorej pracujú, najmä pokiaľ sa nachádza blízko ich bydliska. Skvelý nadriadený či dobrý kolektív bol tiež dôvodom, prečo Slováci zostávajú dlhé roky v práci.

Z prieskumu vyplynulo, že vzťahy na pracovisku pozitívne hodnotí 71 % ľudí. Najviac respondentov z prieskumu pracovalo v kolektíve väčšom ako 30 ľudí, častejšie vo veku 35 až 59 rokov. Rozšírené boli aj pracovné kolektívy od šiestich do desiatich ľudí. Viac ako polovica opýtaných si so všetkými kolegami v práci tyká, na Slovensku je to 61 %.

Slováci svoje vzťahy na pracovisku označili za priateľské a priznali, že s kolegami preberajú aj témy zo súkromného života, prípadne sa poznajú s ďalšími rodinnými príslušníkmi svojich kolegov. S pracovnými nezhodami a konfliktami sa stretlo len osem percent ľudí.