Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Tretina ľudí šetrí na kvalite stravy z dôvodu vyšších cien

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Prieskum sa tiež zaujímal o to, akú časť mesačného rozpočtu ľudia míňajú na potraviny.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Takmer tretina Slovákov šetrí na kvalite stravy, a to z dôvodu inflácie, teda zvyšovania cien. Vlani šetrilo na kvalite stravy 42 % ľudí a v roku 2020 to bolo viac ako 54 %. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Food barometer spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil v septembri tohto roka na vzorke 1425 respondentov starších ako 18 rokov.

"Tieto dáta sa zdajú byť optimistické, ale existuje opodstatnená obava, že trend, keď ľudia prestávajú šetriť na strave, sa onedlho zastaví. Nie je vylúčené, že po zvýšení dane z pridanej hodnoty na všetko okrem základných potravín budú ľudia opäť významne šetriť na kvalite stravy," uviedla PR riaditeľka spoločnosti Lívia Bachratá.

Doplnila, že 64,2 % respondentov radšej šetrí v iných oblastiach ako je jedlo. Šesť percent z nich si myslí, že kvalita stravy pre nich nie je rozhodujúca.

Prieskum sa ďalej zaujímal o to, akú časť mesačného rozpočtu ľudia míňajú na potraviny. Pre 29,9 % opýtaných ľudí tvoria výdavky na jedlo 20 až 30 %. Štvrtina respondentov uviedla, že na potraviny míňa až do 40 % mesačného rozpočtu. Každý piaty Slovák dáva na stravu viac ako 40 %.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že potraviny sú spolu s energiami, a to zhodne po 89 %, položkami, pri ktorých ľudia najviac očakávajú, že ich cena v nasledujúcich mesiacoch porastie. Ďalej nasleduje zdražovanie v gastroprevádzkach (86 %) a v oblasti bývania (85 %).

Bachratá spresnila, že aktuálny optimálny príspevok na stravu vo výške 8,30 eura je dostatočný len pre 18,6 % Slovákov. Zvyšných takmer 81 % respondentov ho považuje buď za úplne (46 %) alebo čiastočne (35 %) nedostatočný.

"Slovákom momentálna finančná situácia nedovoľuje dopriať si kvalitný obed v niektorej z gastroprevádzok, pre tri štvrtiny, teda 72,6 % z nich, je prvou voľbou doma pripravené jedlo. Ďalších 15,6 % respondentov to vyrieši suchou stravou," uzavrela.