Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Prieskum:Väčšina Slovákov si uvedomuje dôležitosť šetrenia na dôchodok

Na archívnej snímke mince. Foto: TASR/František Iván

Na druhej strane však 39 % z respondentov s nižším stupňom dosiahnutého vzdelania deklarovalo, že na dôchodok nie je potrebné sporiť si.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. septembra (TASR) - Väčšina obyvateľov Slovenska (83 %) si uvedomuje dôležitosť šetrenia peňazí na dôchodok. Stúpa pritom záujem o zhodnocovanie ušetrených financií prostredníctvom investovania. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu, ktorý pre finančnú spoločnosť Simplea zrealizoval MindBridge Consulting.

"Na druhej strane však 39 % z respondentov s nižším stupňom dosiahnutého vzdelania deklarovalo, že na dôchodok nie je potrebné sporiť si. Takýto postoj zastávali aj opýtaní s najnižším príjmom v domácnosti. Tieto dve skupiny sa spoliehajú na štát. Zo skupiny, ktorá sa na dôchodok pripravuje a sporí si, využíva najefektívnejší spôsob, ako si pripraviť finančnú rezervu - teda investovanie do podielových fondov - len 16 % opýtaných," zhodnotil riaditeľ spoločnosti Tibor Boťánek.

So zvýšeným záujmom o investovanie došlo podľa neho aj k zintenzívneniu ponúk "unikátnych" investičných príležitostí prostredníctvom dravých komunikačných stratégií, vrátane telemarketingu. Neskúsení investori sa tak v niektorých prípadoch nechali zlákať prísľubom vysokého zhodnotenia, niekedy vyššieho ako 20 %.

"Ak vám niekto sľubuje takto vysoké zhodnotenie, treba sa mať na pozore. Môže totiž ísť o hazard s vlastnými úsporami. Takéto prísľuby typicky indikujú podvod, prehnaný optimizmus alebo neskúsenosť poskytovateľa investícii," upozornil investičný analytik spoločnosti Adrián Šajánek. Podľa neho sa v poslednom období stupňuje tlak podvodníkov a "odborníkov", ktorí veria, že investíciám rozumejú aj bez dlhoročných skúseností lepšie ako celý finančný trh. Vzniká tak riziko investovania do neoverených, resp. neefektívnych finančných nástrojov.