Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Vozidlá pripojené telematickým zariadením má 37 % firiem

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Vyplýva to z Barometra mobility a flotily 2024 spoločnosti Arval.

Bratislava 13. októbra (TASR) - V súčasnosti má 37 % slovenských firiem vo svojich vozových parkoch pripojené vozidlá telematickým zariadením. Telematické údaje z nich využíva 18 % spoločností. Vyplýva to z Barometra mobility a flotily 2024 spoločnosti Arval.

"Slovenské firmy kopírujú európske trendy a postupne pripájajú vozidlá vo svojich vozových parkoch telematickými zariadeniami a využívajú údaje z nich. Ide napríklad o informácie o dopravnej situácii či o meteorologické dáta, ktoré pomáhajú samotným vodičom aj správcom vozových parkov," uviedla spoločnosť.

Z prieskumu vyplýva, že 39 % ďalších spoločností na Slovensku zvažuje využitie týchto údajov v najbližších troch rokoch. Stredne veľké firmy s desiatimi až 99 zamestnancami využívajú telematické dáta viac ako ostatné. "Pre porovnanie, v Európe v priemere 15 % spoločností využíva telematické údaje a ďalších 45 % firiem o takomto kroku uvažuje v blízkej budúcnosti," dodala spoločnosť.

Hľadanie riešení mobility vo firmách, ktoré by boli iné než používanie firemných áut, sa podľa nej stáva čoraz pevnejšou súčasťou slovenských spoločností. Implementácia takýchto riešení stúpla podľa prieskumu z minuloročných 63 % na aktuálnych 77 %. Tým dobieha aj európsky priemer na úrovni 79 %.

"V tomto roku sa stala najpoužívanejším a najuvažovanejším spôsobom dopravy, ktorý rieši mobilitu vo firmách, verejná doprava. Aktuálne ju už využíva 23 % spoločností a ďalších 30 % o tom uvažuje v najbližších troch rokoch," dodal generálny riaditeľ spoločnosti Arval Marian Burian.

Druhým najčastejším riešením je podľa spoločnosti zdieľaná jazda (21 %). V poradí treťou najvyužívanejšou alternatívou vo firmách je rozpočet mobility (19 %). Ide o vopred definovaný rozpočet, ktorý poskytne spoločnosť a umožní tak zamestnancom vybrať si spôsob dopravy.