Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu v júni pravdepodobne vzrastú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predaj ropy a plynu zabezpečuje Kremľu najdôležitejší zdroj hotovosti, pričom za posledné desaťročie zodpovedal za približne tretinu až polovicu celkových príjmov federálneho rozpočtu.

Moskva 25. júna (TASR) - Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka pravdepodobne zvýšia o 50 % na 9,4 miliardy amerických dolárov (8,76 miliardy eur), čo odráža schopnosť ruskej ekonomiky obmedziť vplyv západných sankcií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Predaj ropy a plynu zabezpečuje Kremľu najdôležitejší zdroj hotovosti, pričom za posledné desaťročie zodpovedal za približne tretinu až polovicu celkových príjmov federálneho rozpočtu. Vojenský konflikt na Ukrajine podnietil Západ k uvaleniu sankcií na ruský energetický sektor. Moskve sa však podarilo odkloniť vývoz ropy z Európy do Indie a Číny, čím si zabezpečila veľmi potrebné finančné toky pre svoj rozpočet, ktorý je deficitný v dôsledku veľkých výdavkov na obranu a bezpečnosť.

Podľa prepočtov agentúry Reuters dosiahne Rusko tento mesiac z predaja ropy a plynu príjmy vo výške 814 miliárd rubľov (9,4 miliardy USD, 8,76 miliardy eur), zatiaľ čo v máji to bolo 794 miliárd RUB a v máji 2023 len 529 miliárd RUB.

Očakáva sa, že štátne dotácie pre rafinérie sa v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu znížia o približne 60 miliárd RUB. Súčasťou dotácií sú platby, ktoré rafinérie motivujú, aby svoje produkty predávali na domácom trhu namiesto ich vývozu za vyššiu cenu. Ministerstvo financií zverejní júnové údaje o rozpočte 3. júla. Na celý rok 2024 si vláda naplánovala príjmy z predaja ropy a plynu vo výške 10,7 bilióna rubľov, čo je o 21 % viac ako v predchádzajúcom roku.

(1 EUR = 1,073 USD)