Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Ekonomika

Príprava industriálneho parku podnietila snahu o vybudovanie obchvatu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Podľa riaditeľa Úradu NSK Petra Privalinca je cieľom memoranda deklarovať záujem na výstavbe obchvatu mesta Šurany.

Nitra/Šurany 28. augusta (TASR) - Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) schválili uzatvorenie memoranda medzi NSK, Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom dopravy SR, mestom Šurany a štátnou spoločnosťou MH Invest. Ako sa v schválenom materiáli uvádza, zúčastnené strany uzavretím memoranda deklarujú záujem spolupracovať pri príprave a následnej realizácii obchvatu mesta Šurany.

Podľa Úradu NSK súvisí snaha o vybudovanie obchvatu mesta s investíciou Šurany Industrial Park. Vzniknúť v ňom majú dve haly. V rámci prvej fázy by sa v nich malo ročne vyrábať približne 60 miliónov batériových článkov za rok. Podľa riaditeľa Úradu NSK Petra Privalinca je cieľom memoranda deklarovať záujem na výstavbe obchvatu mesta Šurany. "Vyjadruje tiež snahu, aby nedošlo pri výstavbe tohto rozsiahleho projektu k zníženiu kvality života obyvateľov regiónu," doplnil Privalinec.

Ako sa v memorande uvádza, spoločnosť MH Invest má zabezpečiť štúdiu uskutočniteľnosti obchvatu a tiež vyhotovenie všetkých podkladov, ktoré sú potrebné pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Zároveň má vynaložiť maximálne úsilie pri vypracovaní projektovej dokumentácie až do právoplatných stavebných povolení umožňujúcich výstavbu obchvatu Šurian. Má sa postarať aj o riadne majetkovoprávne usporiadanie pozemkov a vynaložiť úsilie pri realizácii výstavby obchvatu vrátane jeho kolaudácie.

NSK a mesto Šurany majú byť MH Investu nápomocné pri príprave výstavby, pri schvaľovaní zmien v územných plánoch a pri vydávaní príslušných povolení. "Ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ministerstvom dopravy vynaloží maximálne úsilie za účelom zabezpečenia zdrojov financovania všetkých činností. Ministerstvo dopravy sa bude zaoberať aj prehodnotením priorít v oblasti výstavby dopravnej infraštruktúry v súvislosti s rýchlostnou cestou R7 a severojužným prepojením kraja, napríklad pomocou rýchlostnej cesty R8 a preložkou cesty I/64," konštatuje sa v memorande.