Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

Problémy s dodávkami a vojna na Ukrajine ovplyvnia prevádzku Škody

Zamestnanci automobilky Škoda Auto prichádzajú na rannú smenu. Foto: TASR/AP

Spoločnosť oznámila tiež pokles dodávok v roku 2021 o 12,6 % na 878.200 áut, keďže pre celosvetový nedostatok čipov znížila výrobu.

Mladá Boleslav 22. marca (TASR) - Vojna na Ukrajine a problémy v dodávateľských reťazcoch výrazne zaťažia prevádzku Škody Auto v roku 2022. Oznámila to v utorok česká automobilka, hoci očakáva zlepšenie ponuky v oblasti polovodičov v druhej polovici roka.

Automobilka, ktorá je súčasťou koncernu Volkswagen a najväčším exportérom v Českej republike, v utorok informovala, že jej tržby v roku 2021 vzrástli medziročne o 3,9 % na 17,7 miliardy eur. Prevádzkový zisk Škody sa vlani zvýšil o 43,2 % na 1,1 miliardy eur.

Spoločnosť oznámila tiež pokles dodávok v roku 2021 o 12,6 % na 878.200 áut, keďže pre celosvetový nedostatok čipov znížila výrobu.

Škoda, podobne ako aj ďalšie automobilky, čelí po ruskej invázii na Ukrajinu viacerým problémom s dodávkami. Musela zastaviť výrobu svojho elektrického modelu ENYAQ iV a uviedla, že jej výroba modelov SCALA a KAMIQ je tiež ohrozená pre nedostupnosť káblových zväzkov od ukrajinských dodávateľov.

"Spoločnosť očakáva v roku 2022 značné zaťaženie svojich prevádzkových aktivít v dôsledku vojny na Ukrajine a prekážok v zásobovaní," uviedla Škoda v utorok vo vyhlásení.

Škoda, rovnako ako VW, pozastavila výrobu a ďalšie podnikateľské aktivity v Rusku, ktoré bolo vlani jej druhým najväčším trhom s predajom na úrovni 90.400 vozidiel.

TASR správu prevzala z Reuters.