Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v Nemecku sa v júli znížila viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčší podiel na tom mal prepad výroby v automobilovom priemysle.

Wiesbaden 6. septembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Nemecku sa v júli 2024 znížila viac, ako ekonómovia očakávali. Najväčší podiel na tom mal prepad výroby v automobilovom priemysle. Ukázali to v piatok údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa štatistík sa produkcia priemyslu v najväčšej európskej ekonomike v júli medzimesačne znížila o 2,4 %. Ekonómovia pritom predpovedali, že klesne o 0,3 % po smerom nahor revidovanom náraste o 1,7 % v predchádzajúcom mesiaci.

K horšiemu, ako očakávanému výsledku prispel najmä automobilový priemysel, v ktorom sa produkcia prepadla o 8,1 %. Okrem toho sa medzimesačne výrazne znížila aj výroba elektrických zariadení (-7 %) a kovových konštrukcií (-3,8 %).

V júli klesla tiež výroba energií (-1,9 %), produkcia kapitálových tovarov (-4,2 %), polotovarov (-2,8 %) a spotrebného tovaru (-1,2 %). Stavebná činnosť naopak vzrástla o 0,3 %.

Produkcia v priemysle bez energetiky a stavebníctva sa medzimesačne znížila o 3,2 %.

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v Nemecku v júli 2024 klesla o 5,3 %, čo bolo oveľa väčšie tempo, ako jej zníženie o 3,7 % v júni.