Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia uhlia v Číne v júli medziročne vzrástla o 2,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najväčší svetový producent uhlia vyťažil minulý mesiac 390,37 milióna ton paliva, čo predstavuje pokles oproti júnovým 405,38 milióna ton, čo bola najvyššia úroveň od decembra 2023.

Peking 15. augusta (TASR) - Produkcia uhlia v Číne v júli medziročne vzrástla o 2,5 %, keď bane zvýšili ťažbu, aby zabezpečili stabilné dodávky počas rekordných horúčav. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa vo štvrtok odvolala na údaje čínskeho štatistického úradu.

Najväčší svetový producent uhlia vyťažil minulý mesiac 390,37 milióna ton paliva, čo predstavuje pokles oproti júnovým 405,38 milióna ton, čo bola najvyššia úroveň od decembra 2023. Čínsky regulačný úrad pre energetiku koncom júla oznámil, že koordinuje zásoby uhlia v elektrárňach, aby ich udržal na minimálnej úrovni 200 miliónov ton z dôvodu pretrvávajúceho horúceho počasia.

Priemerná denná produkcia uhlia v júli podľa prepočtov agentúry Reuters predstavovala 12,59 milióna, čo je menej ako 13,5 milióna ton denne v júni, ale viac ako 12,18 milióna ton denne rok predtým.

Produkcia energie v uhoľných elektrárňach v júli klesala už tretí mesiac po sebe, keďže viac elektrickej energie sa vyrábalo vo vodných elektrárňach vzhľadom na silné dažde v minulom mesiaci. Výroba elektriny z uhlia klesla o 4,9 % na 574,9 miliardy kilowatthodín (kWh), aj keď celková produkcia elektriny v júli vzrástla o 2,5 % na 883,1 miliardy kWh. Výroba vodnej energie za minulý mesiac medziročne vzrástla o 36,2 % na 166,4 miliardy kWh.

Analytici predpokladajú, že produkcia uhlia v Číne sa bude zvyšovať aj v treťom štvrťroku v dôsledku teplejšieho počasia a aj vďaka oživovaniu po prepade na začiatku roka spôsobeného bezpečnostnými previerkami.